RECENZIJA: Scorpions “Rock Believer”

© Publicitātes foto

Klāt kārtējais vācu “hard & heavy” leģendu, grupas “Scorpions” studijas albums (pēc skaita tas viņiem ir jau deviņpadsmitais), un atkal no hanoveriešu nometnes nāk sirdi plosoši stāsti par to, cik ļoti dziļās pārdomās veterāni svārstījušies, līdz nolēmuši tomēr ķerties pie jauniem ierakstiem.

“Pirms mēs sākām strādāt pie jaunā albuma, mēs sev jautājām - vai mūsu tvertnēs vēl ir pietiekami daudz degvielas?” atminas vokālists Klauss Maine. Skaidrs, ka atbilde bijusi “jā”, jo citādi taču mūsu priekšā nebūtu “skorpionu” jaunā ripuļa…

Pats par sevi šis stāsts no PR viedokļa nebūtu nekas nosodāms, ja vien tas nebūtu tiražēts arī jau iepriekš.

Jāatgādina, ka 2013. gada novembrī šī vācu smagā roka apvienība ieradās Rīgā uz karjeras atvadu koncertu, to pasniedzot kā „esam nonākuši pie vienbalsīga lēmuma, ka „Scorpions” ir sasnieguši savas muzikālās karjeras virsotni”, un “ar šiem atlikušajiem šoviem noslēgsim koncertturneju un atvadīsimies no saviem klausītājiem visā pasaulē”, turklāt ar līdzīgu paziņojumu “skorpioni” nāca klajā arī 2009. gadā. Pēc “atvadīšanās no saviem klausītājiem visā pasaule” jau 2015. gada sākumā mūzikas ierakstu veikalu plauktos parādījās grupas studijas albums ar zīmīgo nosaukumu “Return To Forever”... Togad grupa varēja svinēt savu 50 (!) gadu pastāvēšanas jubileju, savukārt 2022. gadā viņi atraduši citu labu svinību iemeslu - 50 gadi kopš “Scorpions” debijas albuma “Lonesome Crew” izdošanas. Savukārt tas nozīmē papildus peļņas iespējas, kurš gan tādas ies laist garām?! Nē, nudien nav žēl, lai spēlē, tikai - kam šīs saldsērīgās runas…

Par sastāvu. “Scorpions” galvenais triecienspēks joprojām ir vokālists Klauss Maine, soloģitārists Matiass Jabss un ritma ģitārists Rūdolfs Šenkers, basģitāra nu jau gandrīz 20 gadus ir poļu mūziķa Pāvela Močeivodas rokās, bet pie bungu komplekta gan ir novitāte - 2016. gadā “skorpionus” pametis līdzšinējais sitamo instrumentu meistars Džeimss Kotaks, kuru nomainījis zviedru multiinstrumentālists ar stāžu - Mikijs Dī, kurš iepriekš manīts gan pie Dona Dokena, gan pie King Diamond, gan “Motorhead” rindās, gan citos nopietnos projektos. “Skorpioni” anonsējuši arī pasaules koncerttūri, kas iesāksies 26. martā Lasvegasā, bet uz Eiropu grupa pārceļas maijā. Koncertu grafikā manāma arī Prāga, Krakova, Budapešta un Helsinki - tās šobrīd izskatās būs mums tuvākās vietas.

PAR. Pagājušā gadsimta 80. gadu “skorpioni” šā gadsimta 20. gadu skanējumā - “Rock Believer” nudien atgādina kaut ko no “Love At First Sting” un “Savage Amusement” laikiem. Ja virknes smagā roka veterānu jaunākie albumi izsauc vien žēlu nopūtu un liek ar iecietību raudzīties uz vecu vīru centieniem atkal būt jauniem, tad “Scorpions” pulveris tiešām vēl ir sauss (it īpaši tas sakāms par Jabsu). Piemēram, albumu ievadošā “Gas In The Tank” - nav ne vainas! Apskatnieks vēl izceltu “Knock ‘em Dead” (ģitārsolo dēļ), “Seventh Sun” un noteikti arī “Peacemaker”, savukārt “Spotify” klausītākā nesaprotamu iemeslu dēļ ir dziesma “Rock Believer”.

PRET. “Skorpioni” subjektīvi neaizrāva pat 80. gados (atskaitot dziesmu “Rock Like A Hurricane”), kur nu vēl tagad…

Svarīgākais