Ar dāņa Karstena Dāla koncertu Cēsīs atgriežas džezs

© Publicitātes foto

Pavisam drīz, 5. martā, Koncertzālē “Cēsis” notiks koncerts džeza mūzikas mīļotājiem. Pēc ilgāka pārtraukuma programmā atgriežas “Jazz Lounge” koncertsērija, kuru iesāks atzīti džeza mūziķi – Kārstens Dāls no Dānijas, Ole Mortens Vāgans no Norvēģijas un Ivars Arutjunjans no Latvijas.

Trio koncertprogrammā apvienotas ritmiskās un harmoniskās noskaņas, ko iedvesmojusi 20. gadsimta afroamerikāņu mūzika un impresionistiskas pašu mūziķu sajūtas konkrētajā brīdī un vietā, tādējādi padarot koncertu par unikālu un vienreizēju džeza pieredzi. Kārstens Dāls un domubiedri atskaņos mūziku no “The Great American Songbook”, plaši pazīstamus džeza mūzikas standartus, kā arī brīvās improvizācijas.

“Man ir liels pagodinājums spēlēt leģendārā dāņu pianista un gleznotāja Kārstena Dāla trio. Viņš ir viens no labākajiem un atzītākajiem džeza pianistiem Eiropā un patiesa Skandināvijas mūzikas leģenda. Trio ietilpst arī izcilais basists Ole Mortens Vāgans. Šie ir vieni no labākajiem mūziķiem, ko esmu saticis, ceļojot pa pasauli un spēlējot - viņu ieguldījumu, mūziku un klātbūtni būs grūti ielikt vārdos. Es cerēju atvest šos divus fantastiskos mūziķus uz Latviju, un nu tas notiks - Cēsīs,” priecājas bundzinieks Ivars Arutjunjans.

Karstens Dāls (Carsten Dahl) mūsdienās tiek uzskatīts par vienu no inovatīvākajiem un aizrautīgākajiem mūziķiem-improviztoriem. Brīvu izmantojot džeza tradīcijas un apvienojot tās ar pārsteidzošu oriģinalitāti un vēstījumu, viņš komponē arī orķestra darbus un darbojas kā multiinstrumentālists paša veidotos iestudējumos. Dāls ir piedalījies vairāk nekā 300 ierakstu tapšanā, ieguvis neskaitāmas balvas, kā arī saņēmis plašu kritiķu atzinību visā pasaulē. Savukārt Ole Mortens Vāgans (Ole Morten Vågan) ir norvēģu džeza mūziķis, basists, zināms arī kā “Trondheim Jazz Orchestra” vadītājs. Sadarbojies ar ietekmīgākajiem pasaules džeza mūziķiem un komponistiem.

Koncertzāles “Cēsis” šajā džeza koncertsērijā pavasara sezonā gaidāmi vēl divi koncerti - 10. aprīlī “Jamison Ross Trio” no ASV un 7. maijā igauņu dziedātāja, pianiste un komponiste Kadri Vooranda duetā ar kontrabasistu Mihkelu Meglendu.

Svarīgākais