RECENZIJA: Years & Years “Night Call”  

© Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā Apvienotās Karalistes albumu topa pirmajā vietā pārliecinoši bija nostājies grupas “Years & Years” jaunākais garadarbs – jāatgādina, ka šī grupa bijusi arī viena no festivāla “Positivus ‘2018” galvenajiem māksliniekiem jeb “hedlaineriem”.

Britu dziedātāja Ollija Aleksandera soloprojekts veidots 2010. gadā, par tās stilu tiek dēvēts elektropopa, sintīpopa, “dance pop” un pat indīpopa mikslis. Albumi - “Communion” (2015), “Palo Santo” (2018) un tagad “Night Call”, kas beidzot tiek klasificēts kā “Years & Years” pirmais solodarbs, jo līdz šim Aleksanders savu lolojumu tomēr pieteica kā grupu jeb trio. Albumā kopumā iekļautas 11 dziesmas, tostarp kopā ar zviedru elektroniskās mūzikas duetu “Galantis” radītā “Sweet Talker”, taču vēl interesantāka klausītājiem varētu būt albuma “deluxe” versija, kurā papildu ir vēl piecas kompozīcijas - arī kopā ar popmūzikas leģendu Kailiju Minogu ierakstītā “A Second To Midnight” un pašas Kailijas remikss dziesmai “Starstruck”.

PAR. Būtiskākais “Years & Years” mūzikā joprojām ir izteikti melodiskais Ollija Aleksandera vokāls, kas atgādina kaut ko no 80. gadu sintīpopa un disko labākajiem paraugiem, tāpat fascinē vieglums un pārliecinātība, ar kādu savas dziesmas izpilda šis mūziķis. Enerģisks “dance pop”, ieteicamākās dziesmas - enerģiskā un ritmiskā “Consequences”, “EHR” formāta radiostacijām draudzīgā “Starstruck” un savdabīgā “Intimacy”, vēl varbūt arī lipīgā “Crave” un Markusa Rivas stilā ieturētā “Sooner Or Later”.

PRET. Lai gan Rietumu mūzikas kritiķi nav vienojušies kopīgā attieksmē pret “Night Call” - vērtējums svārstās no divām zvaigznēm (“The Skinny”) līdz pat četrām (“NME”), tomēr vidējais “Metacritic” rangs, kas ir tikai 69 punkti no 100, diezgan precīzi raksturo vidējo viedokli, ko varētu saukt par “un kas te tāds ir, lai tas atrastos britu topa pirmajā vietā?!”. Nudien - kas? Par indīpopu variet aizmirst, šis ir parasts boisbenda pops, kurā izmaksu dēļ četru vai piecu zēniņu vietā uz skatuves priekšplānā gozēsies tikai viens indivīds.

Svarīgākais