RECENZIJA: E.V. “Smoke & Mirrors”

© Publicitātes foto

Šonedēļ izlasītā “karstā ziņa” par to, ka jaunu soloalbumu izdevis kārtējais reperu apvienības “Kreisais Krasts” (un arī “Brīvrunu projekts”) dalībnieks – šoreiz E.V., īstajā vārdā Kārlis Pauls Šēnhofs – lika beidzot ķerties pie interneta resursu pārlapošanas, lai uzzinātu, cik tad viņu šajā apvienībā īsti ir.

Kādā 2017. gada portāla Lsm.lv publikācijā lasāms, ka “iepriekš mēs bijām zem divdesmit cilvēkiem, tagad esam pāri” - ņemot vērā, cik daudz pēdējā laikā parādās šajā apvienībā pierakstītu hiphopa mūziķu ar saviem albumiem, šāds skaitlis “pāri divdesmit” liekas pilnīgi reāls…

E.V. ir 22 gadus vecs hiphopa mūziķis no Ikšķiles un Ogres, kurš savas gaitas mūzikā uzsācis 2016. gadā, bet debijas albumu “Imperfect World” publicējis 2017. gadā.

Nākamais publicētais albums bijis “2018”, ko pats E.V. vairāk dēvē par “dziesmu krājumu” nevis koncepta darbu. Jaunais albums ir angliski, tā “konceptuālajā saturā tiek aplūkotas tādas tēmas kā eksistenciālisms, ticība, mūzika, atkarības, cilvēcīgums, morālās vērtības un daudzas citas.” “Šis albums ir kā sevis meklēšana pasaulē, kura ir pārblīvēta ar idejām - dažām ar spēcīgiem pamatiem, kur citām pamati ir tikai ilūzija,” skaidro Kārlis Pauls Šēnhofs, starp citu, Latvijas Leļļu teātra leģendas Pāvila Šēnhofa mazdēls. “Kopsummā albumam ir četras konceptuālas nozīmes. Viena un skaidrākā ir veltījums hiphopa mūzikai, jo tā man ir neatgriezeniski mainījusi dzīvi. Cita nozīme ir par cilvēkam doto laiku uz šīs zemes, kas tiek nostādīts iepretim viņa paša izvēlēm, tādējādi izrādot savas prioritātes un vērtības tā procesa laikā. Tas ir viens liels stāsts, kuru caurvij idejas, kuras apguvu filozofijas studiju laikā Latvijas Universitātē. Ņemot vērā, ka šo albumu veidoju ar piegājienu, ka tas ir mākslas darbs, atlikušās divas albuma nozīmes atstāšu klausītāja brīvās interpretācijas varā.”

Starp albuma viesmāksliniekiem ir vesela virkne pašmāju hiphopa un elektroniskās mūzikas ļaužu - DJ Krii, DJ Vinvins, Mazais Zaļais, Krisy, Ods, Ieva Andersone, Ernests Aļļis, Oriole, dotConcept un citi. Skaņas apstrāde un ieraksts veikts studijā pie repera rolanda če. Plašāk par E.V. variet palasīt, piesekojot viņam sociālajos tīklos, kur viņš manāms zem TimelessR vārda.

PAR. Interesants un daudzkrāsains albums - amerikānisks reps angļu valodā ar dažādiem elementiem no citiem mūzikas stiliem, it īpaši “r&b”. Skrečošana, pat pūšamie instrumenti - pie kompozīcijām ir piestrādāts, jūtams, ka “Smoke & Mirrors” nav vienas dienas impulsīvs darbs. Kādu kompozīciju īpašāk izcelt pat neprasās, šo albumu jāklausās kā vienotu veselumu, tomēr kaut kādu iemeslu dēļ auss aizķeras pie tādiem gabaliem kā “Till The Day I Die”, “Recall”, “Bar 4 Bar”, “Bless Up” un “Light It Up”. Uz kopējā latvju hiphopa fona kaut kas atšķirīgāks.

PRET. Kopumā 16 kompozīcijas stundas garumā - viņš to nopietni, šo konceptuālo stāstu tiešām kāds spēs līdz galam izlasīt, tas ir, iedziļināties? Nu, var jau būt... Jāšaubās, vai E.V. uzsēdīsies uz Latvijā pašlaik valdošā hiphopa popularitātes viļņa, jo viņa mūzika ir rietumnieciskāka, savukārt iziet ar to plašākos ūdeņos nav nekādu cerību.

Svarīgākais