RECENZIJA: Ods “Oda priekam”

© Publicitātes foto

Latvju hiphopa varen plašajā 2021. gada piedāvājumā bija arī “Oda priekam” – ej nu saproti, vai pirmais burts jālasa kā “apaļais o” vai “o ar garumzīmi”, der abi varianti... Reperis Ods (īstajā vārdā Valters Grīnfogels) pērn bijis ļoti aktīvs, sākot ar dalību projektā “371 Clique Battle” un debijas albuma izdošanu, un beidzot ar sadarbībām dažādos projektos, kā arī darbu jau pie nākamā albuma.

“Pirmo albumu gribēju taisīt pēc iespējas daudzveidīgāku, lai klausītāji redzētu un iepazītu mani no visām pusēm. Lielākā daļa repa entuziastu mani uzskata par jaunās skolas reperi. Lai gan ar tādu titulu lepojos, jo uzskatu, ka “jaunās skolas” reperi ceļ Latvijas hiphopa līmeni, nevēlos, lai šis tituls būtu pirmais, ko iedomājas, kad runā par mani,” portālā “Hip-Hop no LV” klāsta Ods. “Albuma koncepts esmu es pats - tās ir visas emocijas un notikumi, kas man ir palīdzējuši nokļūt tādā pozīcijā, kādā esmu šobrīd. Cilvēki savā dzīves laikā izjūt neskaitāmi daudz emociju un garastāvokļu maiņas, un es gribēju, lai to var arī just albumā.”

“371 Clique Battle” Ods dalību sācis 2020. gada augustā, kurā sevi labi pierādījis, divcīņās pret citiem jaunajiem reperiem (Mazais Ruudiz, Goča, Zeļģis u.c.) - projekta izskaņā reperis ieguva pat trešo vietu. Ods savā debijas gadā ir sastrādājies ar vairākiem saviem amatabrāļiem, bet pēc albuma izdošanas kopā ar Zeļģi un Goču izveidojis projektu “mid”, kas 2021. gada martā izdeva singlu “Naļiks” (tas platformā “Youtube” ticis skatīts vairāk nekā 60 000 reižu).

Tāpat 2021. gadā Ods kopā ar reperi Goču izveidojis apvienību “Goda Vārds”, kurā izmantoti skatuves vārdi M. Sencis un Grandmasters Neons, un šī projekta dziesma “3D” guvusi visnotaļ labas atsauksmes.

Vēl Ods kopā ar reperi Teacha atzīmējies ar dziesmu “Nekāda haļava” un vēl… Rezumējot - ļoti darbīgs Ods, gluži kā viņa skatuves vārdā pieminētais kukainis. “Nesēžu es birojā, man prātā lielas lietas,” rīmē Ods dziesmā “Tevis dēļ”.

PAR. Ja Prusax šķiet kā Ozola aizbilstamais, tad Ods acīmredzot ir Prusax skola - abi kopā uzstājušies, arī skatuves imidžs ir līdzīgs. Taču diez vai šis jaunietis tik strauji tiktu pamanīts ārpus Latvijas hiphopa loka, ja ne Latvijas Kultūras koledžas (Grīnfogela jaunskungs tur mācās) 2021. gada izskaņā noorganizētais un interneta platformā “YouTube” skatāmais tiešsaistes koncerts ar nosaukumu “Uz riņķi” - tas cēla atpazīstamību. Ods nav tas sliktākais variants, varēja manīt, ka tādas dziesmas kā “Čiu” attiecīgajās aprindās ir jau zināmas. “Gurni”, “Mājas”, “Šeit”, jau minētā “Tevis dēļ” - izklausās, ka Ods ir cītīgs skolnieks un prot aizgūt no latvju hiphopa skolas labāko. Ja pērn nebūtu bijusi tāda laba un kvalitatīva repa pārprodukcija, Ods jau tagad būtu iekļuvis “Zelta mikrofona” Top 5 savā kategorijā. Nekas, nākamreiz.

PRET. Cik noprotams no paša Oda tekstiem, tad šis ir kārtējais skolas “autsaideris” - cerams, ka viņi visi nekļūst par reperiem, šīs sugas mums jau tā netrūkst…

Svarīgākais