Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Mindesign “Swallowed”

© Publicitātes foto

Pagājušā gada pašā, pašā nogalē latvju metālmūzikas piekritēji tika aplaimoti ar vēl kādu jaunu ripuli – “deathcore” grupas “Mindesign” otro studijas albumu, kas seko 2017. gada vasarā izdotajam “Filth”.

Pēc pašu mūziķu domām, jaunais darbs ir muzikāli smagāks un nopietnāks, un tajās iekļautajās kompozīcijās var sadzirdēt “black metal”, “metalcore”, “thrash metal”, “deathcore”, “grindcore” un citu stilu sajaukumus. Kopumā deviņas dziesmas, kas tapušas no 2018. gada līdz 2021. gadam - sešas angliski, divas latviski un viena pirmoreiz grupas pastāvēšanas vēsturē arī krievu valodā. “Albumu caurvij dažādas interpretācijas par eksistenciāliem tematiem, piemēram, reliģiju, baznīcu, nāvi, dzīvi un cilvēku savstarpējām attiecībām dažādos dzīves posmos un laika periodos. Jāatzīmē, ka viedokļu daudzveidību un albuma unikalitāti veido tas fakts, ka grupā ir divi tekstu autori, kas demonstrē meistarīgu spēju ieklausīties vienam otrā, sadarboties un apvienot dažādas radošās vīzijas, lai radītu kaut ko patiesi īpašu,” pauž grupa.

Jāpiebilst, ka grupas “Mindesign” pirmsākumi meklējami 2015. gada nogalē, apvienojoties dalībniekiem no tādam grupām kā “Malduguns”, “Dark Nexus”, “Break The Norm”, “Once Upon” un “Enema Express”. Pašlaik grupas sastāvā ir vokālists Jānis Naglis, ģitāristi Dainis Kļaviņš un Edgars Meijers (viņš 2020. gada nogalē nomainīja Vadimu Maisejeviču), basists Edgars Ceplis un bundzinieks Kristiāns Voitkevičs.

PAR. Ja debijas albums lielākoties bija ieturēts metālkora stilistikā, tad jaunais darbs jau piedāvā priecējošāku daudzveidību. Bezkompromisa “deathcore” ar zarnu drebinošu basu un bungām, turklāt Edgara Meijera (viņš iepriekš manīts grupā “Once Upon”) pievienošanās jau tā spēcīgo ģitāristu līniju padarījusi vēl iespaidīgāku. Paši labākie ir gabali, kuros tiek piedāvātas elegantas žanriskās un ritmiskās maiņas, it īpaši “Epididymal Hypertension” - pilnīgi noteikti šī diska Nr.1, ko ieteicams noklausīties visiem ekstremālās mūzikas piekritējiem. Vēl - “(III)Usions” (tās ievadošā daļa gan liekas kaut kur palienēta) un “Piektais elles loks”. Skalda uz nebēdu!

PRET. Lai gan pērn “Mindesign” uzstājās festivālā “Nemiers”, kaut kādu iemeslu dēļ viņi absolūti ne ar ko nav palikuši prātā, un diemžēl tas pats sakāms arī par “Swallowed” - klausīties interesanti, bet prātā nepaliek. Lielākais mīnuss laikam ir metālkoriskais vokāls, jo šādai mūzikai prasītos kaut kas nopietnāks, tas ir, “groulīgāks”. Kāpēc albumā bija nepieciešama dziesma krieviski (“Smeh v grehe”), vispār netop skaidrs, lai gan būtībā nav jau nekādas atšķirības, kādā mēlē dzied “Mindesign” - pat valodu nojaust ir pagrūti, par tekstu saprašanu nerunājot...