LNSO un Miša Maiskis ar panākumiem uzstājas Japānā

© publicitātes foto

Kopš novembra beigām Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un pasaulslavenais čellists Miša Maiskis ir koncertturnejā Japānā.

Orķestra vadība šajā turnejā uzticēta Japānas jaunajai zvaigznei – diriģentei Tomomi Nasimoto, kuras vadībā LNSO sniedza vieskoncertus Japānā arī šā gada janvārī.

„Desmit dienās orķestris paspējis pārskriet pāri visai Japānai – no dienvidiem, kur vēl kokos karājas apelsīni līdz sniegotajiem ziemeļiem, nospēlējot 10 koncertus gan kimono un geišu pilsētā Kioto, gan japāņu gastronomijas galvaspilsētā Osakā, gan no pelniem atdzimušajā Hirosimā. Var tikai apbrīnot japāņu arhitektu un akustikas speciālistu meistarību, uzbūvējot tik skaistas un skanīgas koncertzāles, kur katra visklusākā skaņa un nianse sniedz baudu katram no vairākus tūkstošus lielās publikas," raksta kolektīva sadarbības projektu vadītājs Reinis Galenieks.

Daudzie klausītāji augstu novērtējuši gan orķestra, gan Rīgā dzimušā pasaulslavenā čellista Mišas Maiska sniegumu. To apliecina gan klausītāju ovācijas zālē, gan pateicības aplausi katram orķestra solistam, gan piedevas, gan pateicības vārdi pie koncertzāles izejas.

LNSO koncertturnejā Japānā sniegs 19 koncertus labākajās koncertzālēs 18 pilsētās.Vēl priekšā koncerti Tokijā.

Japānas klausītājiem mūsu mūziķi piedāvā divas programmas – vienu ar pasaulslaveno čellistu Mišu Maiski, atskaņojot Dvoržāka koncertu čellam ar orķestri, Riharda Vāgnera Uvertīru operai „Nirnbergas meistardziedoņi" un Pētera Čaikovska 6. – „Patētisko" simfoniju, bet otru tikai orķestra izpildījumā ar Borodina „Polovciešu dejām" no operas "Kņazs Igors", Ravēla „Pavanu", Debisī „Mazo svītu" un Šostakoviča 5. simfoniju.

Diriģente Tomomi Nasimoto dzimusi Osakā, Japānā. 1994. gadā beigusi Osakas Mūzikas koledžu un turpinājusi studijas Pēterburgas Nacionālajā mūzikas skolā, kur mācījusies operas un simfoniskās mūzikas diriģēšanu pie Viktora Fedotova un Iļjas Musina. Jaunā diriģente ieguvusi dažādas mūzikas balvas Japānā. Viņas orķestra debija notika 1997. gadā ar Kioto simfonisko orķestri. Kopš tā laika viņa regulāri sadarbojas ar visiem lielākajiem Japānas orķestriem, kļūstot par vienu no Japānas slavenākajiem jaunajiem vārdiem visā pasaulē.

Miša Maiskis ir viens no tiem pasaules mūziķiem, kuru ar lepnumu varam dēvēt par savējo, jo viņa bērnība aizritējusi Rīgā un pirmie soļi skaņu pasaulē saistīti ar Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu. No 1962. gada viņš izglītību turpinājis Pēterburgā, drīz vien kļuvis par Vissavienības jauno izpildītāju konkursa laureātu, bet 18 gadu vecumā izcīnīja pirmo vietu prestižajā P.Čaikovska Starptautiskajā konkursā, kas jaunajam mūziķim deva iespēju tālāk studēt Maskavas konservatorijā pie Mstislava Rostropoviča. Kopš 1975. gada Miša Maiskis koncertē pasaules slavenākajās koncertzālēs, visus pārsteidzot gan ar savu neordināro spēli, gan ģērbšanās stilu. Kamermūzikas programmās viņš uzstājies kopā ar Martu Argerihu, ar kuru sadarbojas jau vairāk nekā 25 gadus, muzicējis arī ar R.Lupu, G.Krēmeru, J.Bašmetu, V.Repinu, Z.Metu, V.Aškenazi, L.Bernstainu u.c., sniedzis neskaitāmus solo vakarus, piedalījies daudzos mūzikas festivālos, tai skaitā arī Lokenhauzā un Zalcburgā, kopš 2004. gada vairākkārt koncertējis dzimtajā Rīgā.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.