Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Eiksho “Process”

© Publicitātes foto

Ja nu kaut kādu iemeslu dēļ latvju zemē pēkšņi aptrūktos reperu, tad vēl ilgi varētu dzīvot uz tās bāzes, ko nodrošina daudzgalvainā hiphopa apvienība “Kreisais Krasts”, kas ik pa laikam izdod albumu paši, bet vēl biežāk to dažādās kombinācijās vai solo variantā dara tās sastāvā ietilpstošie dalībnieki.

Lūk, vēl viens no viņiem - Eiksho, kurš sadarbībā ar producentu “Unstable Music” izdevis debijas albumu “Process”. Tajā iekļauti astoņi skaņdarbi, kas radīti pagājušā gada laikā. Visu dziesmu mūzikas autors ir bītmeikers “Unstable Music” (Raimonds Volkovs), savukārt kā viesmākslinieki šajā ierakstā piedalījušies repa cīņu “371 Battle” finālisti Goča un Zalcs, kā arī “Kreisā Krasta” biedri Ritvarsv, Punkts uz I un Jānis Krūmiņš. Albuma ieraksta pēcapstrādi veicis Punkts uz I (Ingus Šusts) “Kreisā Krasta studijā”.

Īsumā par pašu stāsta galveno varoni. Eiksho, īstajā vārdā Ojārs Eniņš, ieguva plašāku atpazīstamību 2008. gadā kopā ar hiphopa projektu “Satin Pasauli”, kurā piedalījās arī reperi Punkts uz I, Kaizers, Reiks un JeeKaa. Kopā ar Punkts uz I 2009. gadā izdots EP “Nedēļa ar saviem”, savukārt Eiksho pirmais solo ieraksts bija 2013. gadā izdotais miksteips “Melns & Balts/Mans čūskas gads”.

Tam sekojuši vairāki atsevišķi singli un “Trīspaka” ar trīs kompozīcijām 2020. gadā. Kopš 2009. gada Eiksho ir apvienības “Kreisais Krasts” dalībnieks un piedalījies apvienības abu albumu “Tilts” (2019) un “Krasta FM” (2020) ierakstos. Eiksho ņēmis dalību arī repa cīņu “371 Battle” visās sezonās - pirmajā kā dalībnieks (tika finālā), bet otrajā un trešajā sezonā jau kā žūrijas loceklis. “Process” ir Eiksho debijas lielformāta albums. “Lai tiktu pie dimanta, ir jānotiek procesam. Lai dzīvē ko panāktu, jāiesaistās dažādos procesos. Lai kaut ko saprastu, ir jāpieredz attiecīgi procesi. Īsāk sakot - process ir kustība, un kustība ir dzīvība,” albuma ideju skaidro Eiksho.

PAR. “Kreisais Krasts” ir ne tikai domubiedru pulks un platforma individuālām izpausmēm, bet arī laba skola - uzreiz var just, ka Eiksho strādājis kopā ar hiphopā zinošiem cilvēkiem. Interesanti bīti, teksti uz nerviem nekrīt un liek tajos ieklausīties. Labākie gabali - “Mēs On” un “Catch Me Gangsta”, arī kopdarbs ar Zalcu “Nesošais posms”, savukārt “Cita kustība” izceļas ar īpatnējāku un interesantāku piegājienu.

PRET. Klausīties “Procesu” var bez lielām pretenzijām, taču - vai vajag? Pie latvju hiphopa pārbagātības grūti atrast trumpi, ar kuru Eiksho varētu kļūt par kaut ko vairāk nekā kāda vietējā repa granda koncerta iesildītāju.