Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Melikols “Paps Mels”

© Publicitātes foto

Lai gan reperis Melikols (īstajā vārdā Andris Zenovičs) uz skatuves ir jau vairāk nekā desmit gadus, 2021. gadā izdotais “Paps Mels” ir viņa pirmais pilna garuma solo albums.

Studijas producents - Ansis Kolmanis, un tas jau vien daudz ko izsaka. No albumā iekļautajām 11 kompozīcijām pazīstamākā ir “Algas diena”, kas pat vairākas nedēļas noturējās radio “Pieci.lv” topa pirmajā pozīcijā. Savulaik Melikols manīts kopīgās dziesmās ar tādiem smagsvariem kā Ozols (“Udača”) un Kaizers (“Smagi rīti”), tāpat arī ar Eliotu, Edavārdiem un citiem “PKI” dalībniekiem, bet šobrīd viņš ietilpst - bet protams! - apvienības “Kreisais Krasts” sastāvā. Neskatoties uz šādu kopdarbošanos, Melikols tiek raksturots kā individuālists un sava ceļa gājējs, tāpēc pat jāpabrīnās, ka debijas albums nācis klajā tikai tagad.

PAR. Agresīvs, uzbrūkošs un huligānisks reps - tieši tāds, kādam šim žanram vajadzētu arī būt. Anša pieredzējusī producenta roka Papu (tā sevi šajā darbā pozicionē Zenovičs) ievirzījusi kvalitātes sliedēs, taču ar visu pārējo viņš godam ticis galā pats. Ar “visu pārējo” pirmām kārtām gribētos atzīmēt tekstus, kuros precīzi definētas atziņas birst kā no pārpilnības raga. Kā rakstošās frontes pārstāvim pat mazliet skauž, cik eleganti Melikols savirknē skarbas frāzes un metaforas, turklāt brīžiem “skalda” tās Eminema (jeb anša) cienīgā ātrumā. Nav ziņu, kuram autoram pieder konkrētie bīti, taču izcelšanas vērtas ir dziesmas “Suņupuika”, “GOAT”, “Que pasa”, “Burbuļi”, “Ko teikt”, “Munīcija”, arī jau minētā “Algas diena” - protams, komplektā ar to tekstiem. Vēl jāatzīmē arī “Smagsvars”, ko gan drīzāk gribētos saukt par skitu, savukārt albuma ievadošā dziesma “Prom no atmiņas ūdens” laikam uztverama kā Melikola vizītkarte, lai dotu priekšstatu par pašu reperi.

PRET. Jau minētajā “Prom no atmiņas ūdens” un vēl pāris gabalos anša un viņa stilistiskās “ansības” ir pārāk uzkrītošas - pat neskatoties uz to, ka viņš fiziski nav piedalījies to iedziedāšanā.