Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: N0Tinghila “Tiekšanās uz svelmi un smeldzīgu klusumu. Pasakas pieaugušajiem”

© Publicitātes foto

Rokgrupa “N0Tinghila” ir ģitārista un elektroniskās mūzikas producenta Mr. Myster jeb Matīsa Runtuļa, bundzinieka Matīsa Repša un basistes Aigas Preimanes kopīgais projekts, kas radies 2019. gada pavasarī, un spēlēja Matīsa dziesmas “impresionistiski radītas un intuitīvi agresīvā formā”.

Projektam diemžēl nebija lemts ilgs mūžs - talantīgā Matīsa Runtuļa (darbojies arī tādos projektos kā “Northern C”, “The Bubble Gum ExpLOTION” u.c.) mūžs pāragri aprāvās 2020. gada 6. maijā, tikai 29 gadu vecumā… Draugi pabeidza viņa iesākto, albums tika izdots 2021. gada septembra vidū. “Pasakām” bija iecerēts arī turpinājums, taču saprotamu iemeslu dēļ šis ir un tā arī paliks “N0Tinghila” vienīgais izdotais albums.

“Ar albuma izdošanu “N0Tinghila” vēlas pievērst uzmanību atkarības un vientulības problēmai mūsdienu sabiedrībā, kas bieži vien tiek stigmatizēta, kaut arī, saņemot lielāku sabiedrības un draugu atbalstu, cilvēki, kurus šīs problēmas skar, iespējams, varētu vieglāk noticēt saviem spēkiem, un tomēr atkal iekļauties tajā, ko saucam par normālo ikdienas dzīvi. Grupa aicina albuma klausītājus parūpēties par saviem tuvākajiem, un nenokavēt brīdi, kad viņi, iespējams, netieši, bet lūdz jums būt blakus un uzklausīt,” tik skarbu vēstījumu klausītājiem nodod mūziķi.

PAR. Skarbas, asas un nepieradinātas ģitāras, drebinošs bass, precīzs kā metronoms bungu ritms un pāri visam minimālisma diktēts garāžniecisks roks - žēl, ka to visu pilnīgāk ļāvis apjaust tikai nenovēršams zaudējums. Protams, pie pašreizējiem apstākļiem ar citādāku redzējumu jāskatās arī uz šo dziesmu tekstiem. Interesantākie gabali - “Bullis” un “Zaļais dīķis” (to vietā gan varētu minēt arī praktiski jebkuru citu), taču pats labākais - fatālais “Jelgavas cukurs”. Viens no labākajiem 2021. gada albumiem latvju rokmūzikā, ja ne pats labākais.

PRET. Pašu pirmo albuma dziesmu “Ar katru saules rietu” gan grūti nosaukt par veiksmīgu. Taču acīmredzot tā ir šajā vietā tāpēc, ka Matīss tai redzējis kādu pavisam citu sūtību. Prasītos cits vokāls, taču šoreiz pat biedējoši tā rakstīt…


Sandris Vanzovičs