RECENZIJA: Deep Purple “Turning To Crime”

© Publicitātes foto

Kad 2017. gada pavasarī vieni no hārdroka pionieriem, jau no 1968. gada pastāvošā leģendārā grupa “Deep Purple” izdeva savu divdesmito studijas albumu ar nosaukumu “InFinite”, radās aizdomas, ka tas varētu būt finišs – nu, cik tad ilgi vēl?!

Absolūtas muļķības - 2020. gada augustā tika izdots albums “Whoosh!”, bet pērn novembra beigās vēl viens studijas albums “Turning To Crime”! Pie tam šis albums Apvienotās Karalistes topā ieņēma pirmo vietu, bet tas nozīmēja, ka “Deep Purple” šajā pozīcijā atgriezušies pēc gandrīz 50 gadu (!) pārtraukuma - iepriekšējais albums, kas guva šādus panākumus, bija 1972. gadā klajā nākušais “Machine Head”. Laikam “purpļiem” parādījusies nez kur tur jaunība un nez kura elpa… Sastāva ziņā pārsteigumu nav - Aiens Gilans (vokāls), Stīvs Morss (ģitāra), Rodžers Glovers (bass), Aiens Peiss (bungas), Dons Eirijs (taustiņi), arī pie producenta pults jau gadu gadiem redzēta seja (Bobs Ezrins), taču jaunajā platē iekļauto dziesmu saraksts gan rada pamatīgu pārsteigumu - ducis kaverversiju vairāk vai mazāk pazīstamiem gabaliem, kurus paši mūziķi klausījušies jaunībā un arī mūsu dienās.

PAR. Liela daļa šo kaverversiju ir tik meistarīgi izstrādātas, ka skan absolūti “Deep Purple” stilā, piemēram, albumu ievadošā “7 And 7 Is”, ko 1966. gadā Arturs Lī sarakstījis savai grupai “Love”, Boba Segera “Lucifer” vai “Cream” hits “White Room”, vai albuma noslēgumā skanošais cikls “Caught In The Act”. Eleganta ir arī “Oh Well”, kas oriģinālajā versijā ietilpst “Fleetwood Mac” repertuārā, bet ko šajā variantā perfektu padara Stīva Morsa meistarības demonstrējumi. Vēl - Eirija vingrinājumi Peisa auļojošo bungu pavadījumā dziesmā “Jenny Take A Ride!” (oriģinālā - “The Detroit Wheels”) un Boba Dilana “Watching The River Flow”. Savukārt 50. gadu beigās Hjū Smita sarakstītā “Rockin’ Pneumonia And The Boogie Woogie Flu” droši vien varētu kļūt par vienu no mīļākajām Ginta Žilinska dziesmām - uzmundrinošs “boogie woogie” ar fragmentiņu no “Smoke On The Water”.

PRET. Kaut kā dīvaini klausīties rokmūzikas klasiķus šādos eksperimentos... Nez, kā jūtas līdz kaulam un pēdējai asins pilei pārliecinātie “Deep Purple” fani, klausoties Džonija Hortona savulaik izpildīto kantrī gabalu “The Battle Of New Orleans” savu elku versijā?

Svarīgākais