RECENZIJA: Zintnieks “No aizkurienes”

© Publicitātes foto

Lai gan arī 2021. gads nav bijis apdalīts ar latvju metālmūzikas ierakstiem, tikai divām grupām bijusi drosme tos iesniegt Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” žūrijai, un viena no tām ir relatīvi jauna blice “Zintnieks”.

Atrast par to kaut kādu informāciju pat internetā ir gandrīz nereāli. Pirmoreiz tās vārds parādās 2019. gada decembrī ar demo “Tumšais zintnieks”, kas gan ir viena dziesma teju desmit minūšu garumā. Paši mūziķi savu muzicēšanas stilu pieskaita “doom metal”, taču piesauc arī “stoner” un postmetāla ietekmes. “26. novembrī atgriežamies ar mūsu debijas albumu “No aizkurienes”. Albums sevī ietver četras kompozīcijas par cilvēka mijiedarbību ar nezināmo. Albumā likts uzsvars uz emocijām, atmosfēru un individuālismu. Katram no mums ir sava aizkuriene. “Zintnieks” aicina tevi grimt nezināmajā, nemēģinot to izprast vai kontrolēt,” tāds ir grupas vēstījums sociālajos tīklos.

Šajā projektā savulaik apvienojušies mūziķi no grupām “Purple Negative”, “Sv. Bērtuļa nakts” un “Darrva”, taču pašlaik sastāvs jau pamainījies, par ko bija iespējams uzzināt pēc “Zintnieka” dalībnieku paustā “Radio NABA” raidījumā „Bitīt matos” - Dambim bija izdevies vismaz pāris “zintniekus” izvilināt no nekurienes, lai viņi pastāstītu par aizkurieni.

Cik noprotams, tad grupas līderis ir ģitārists Rihards, kurš paralēli darbojas arī “Sv. Bērtuļa nakts” sastāvā. Vēl - basists ir no “Darrvas”, bundzinieks Kārlis Pūķis manīts dažādās blicēs (“Tavas Māsas Nāsis”, “Grēcīgie partizāni” u.c.), bet vokāliste Elizabete gan mūzikā ir jaunpienācēja. “Zintnieks ārstē tavas ausis ar smagiem rifiem” - tāds ir viņu sauklis. Albumā iekļautas tikai četras dziesmas, taču kopumā tas ilgst gandrīz stundu, jo šie gabali ir attiecīgi 10, 11, 16 un pat 18 minūšu “ar astīti” garumā - minētajā raidījumā “zintnieki” par ievadošo dziesmu “Tumšais zintnieks” gluži vai taisnojās, ka tā sanākusi “bišķiņ sasteigta”, jo oriģinālā tā bijusi iecerēta vēl lēnāka… Skaidrs, ka pat “Radio NABA” ēterā šādu skaņu blāķi ikdienā atskaņot nav iespējams, un arī videoklipa filmēšanai būtu nepieciešams īsfilmas cienīgs budžets, taču “zintnieki” saīsināt savas dziesmas nevēlas. “No aizkurienes” pagaidām ir pieejams tikai digitālā formātā, taču būšot arī CD un kaut kad varbūt pat plate. Arī albuma prezentācijas koncerts kaut kad būšot - kad būs lielāka skaidrība par to, ko šajos kovidlaikos drīkst, kur drīkst, un cik drīkst.

PAR. “No aizkurienes” atstāj ļoti labu iespaidu, arī ar savu stilistisko raksturojumu grupa ir trāpījusi precīzi desmitniekā - tas tiešām ir kārtīgs vēnu griežamais dūmmetāls ar “stoner” un postmetāla ietekmēm. Labi, ka grupa ir padomājusi par to, lai “bandcampā” ievietotu dziesmu tekstus, jo, neskatoties uz Elizabetes skaidro vokālu, pie šādas mūzikas tie vienalga nav diez ko saprotami. Labākais gabals - “Alkonauts”, kā otro varētu kronēt “Dūmakā nirēju”, kuros abos ir sirdi (un arī citus iekšējos orgānus) plosošas ģitāras.

PRET. Nekad nav pārliecinājušas grupas, kas nav spējīgas izteikties īsi un kodolīgi - arī dūmmetālam ir savi hronometrāžas rāmji, kuros nav vajadzīgas garas pasāžas vairāk nekā 10 minūšu garumā. Šajā gadījumā jau sen esi domās aizklīdis kaut kur citur, tad sevi atgriez atpakaļ “Zintnieka” mūzikas pasaulē un prāto - tā, kas tur tagad skan, tā pati dziesma vai nākamā, bet varbūt pavisam cits albums? Ar klausītāju uzmanības noturēšanu koncertos grupai vispār varētu rasties milzīgas problēmas - rindas pie alus bāra “Zintnieka” uzstāšanās laikā droši vien pamatīgi pieaugs.

Svarīgākais