RECENZIJA: March “The Super Extra More Experience”

© Publicitātes foto

Lai gan knapi pilngadību pārsniegušā latvju repa izpildītāja March (īstajā vārdā Martins Šimpermanis) vārds pa ausu galam bija dzirdēts arī iepreikš, tā īsti apskatnieks šim ventspilniekam pievērsa uzmanību tikai pēc viņa veiksmīgās dalības Rick Feds albumā “Future Humans” (dziesmā “Chill Vibes”).

Nu šis jaunietis laidis klajā savu, kā izrādās, jau otro studijas albumu (vispār viņam tādu esot pat četri!). Pašlaik mūzikas straumēšanas servisā “Spotify” bez “The Super Extra More Experience” vēl pieejami arī “Cracker” (2017) un “Sowing The Seeds” (2019), no kura ir arī March pagaidām populārākie jeb klausītākie skaņdarbi “Boom Boom Pow” un “Spit A Ridiculous Rhyme”. Jaunajā albumā iekļautas deviņas dziesmas un trīs skiti, kas “skar tādas ikvienam saprotamas tēmas kā mīlestība, nauda, bailes, dusmas un cieņa.”

“Sevišķi apdomāta nenopietnība būtu vislabāk raksturojošie vārdi šim albumam. Ar humoru es neesmu uz jūs, tāpēc to albumā var atrast teju katrā dziesmā. Tajā pašā laikā jāsaka, ka albums ir pamācošs. Tiesa, ne ar dzīves gudrībām, jo tādam nolūkam kalpo grāmatas,” spriež March, pie viena palepojoties, ka dziesmās saklausāmas līdz šim Latvijas hiphopa mūzikā nedzirdētas repa manieres. Jāpiebilst, ka dziesmā “Quarantine Rhyme Scheme” piedalās arī ASV repa grupas “Jurassic 5” dalībnieks Akil The MC.

Albums “The Super Extra More Experience” tapis sadarbībā ar biedrību “401” un pašmāju hiphopa mūzikā pazīstamo producentu Tabli, kurš radījis gan visu dziesmu instrumentālos pavadījumus, gan veicis dziesmu ierakstus un apstrādi, gan piedalījies vairāku albuma dziesmu konceptu izveidē. Līdzās March albumā dzirdami arī divi viesmākslinieki - viens no tiem ir jau minētais amerikāņu reperis Akil The MC, bet otra - jaunā pašmāju dziedātāja Krisy.

PAR. To, ka “dziesmās saklausāmas līdz šim Latvijas hiphopa mūzikā nedzirdētas repa manieres”, varētu arī apšaubīt (kaut ko līdzīgu jau 90. gadu beigās demonstrēja pašmāju hiphopa pionieri “Fact”), taču šobrīd šādā manierē laikam tiešām pie mums neviens nemuzicē - nu, vismaz no topa reperiem. Lai gan šis ir amerikanizēts hiphops, tajā nav Atlantijas okeāna tai pusei raksturīgie “r&b” piemaisījumi - tas priecē. Un vispār - ir interesanti. Ieteicams noklausīties kaut vai tādas kompozīcijas kā “The Man” un/vai “I.O.Y.A.”, bet apskatnieka vērtējumā labākie skaņdarbi ir “Unfuckwithable” un “Not A Scheme”. Šim čalim vēl ir tikai 19 gadu, no viņa varētu sanākt lielas lietas.

PRET. Latvijā angliski izpildītais hiphops šobrīd absolūti nav pieprasīts, te mums dominē anši un prusaki, savukārt mēģināt ar šādu programmu kaut ko pasākt ārzemēs vispār ir bezcerīga nodarbe - viņiem šīs mantas (reperu) pašiem netrūkst.

Svarīgākais