Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Reinis Jaunais “Klejā”

© Publicitātes foto

Viena no latvju mūzikas dzīves pagājušās nedēļas aktualitātēm – gadumijai tuvojoties, daudzi steidz izdot savus albumus vai vismaz jaunas dziesmas – savdabīgā ģitārista Reiņa Jaunā “YouTube” vidē prezentētais studijas albums.

To vidēji skatījās un klausījās ap 200 interesentu. Pēc skaita šis ir nu jau astotais viņa oriģinālmūzikas ieraksts. “Jau kopš 2015. gada man kaut kā ir izdevies publicēt pa albumam gadā, un, pateicoties Latvijas Radio 1. studijai, arī šis gads nav izņēmums,” palepojas Reinis. Albuma ieraksts tapis jau minētajā studijā, visiem instrumentiem esot vienā telpā. Ierakstā piedalījušies arī Erna Daugaviete (čells), Andris Buiķis (bungas) un Jānis Rubiks (kontrabass), bet vienā dziesmā arī Katrīna Dimanta (vokāls). “Kompozīcijas tapa, iedvesmojoties no vēl neizstāstītiem klejojumu piedzīvojumiem tuvās un tālās zemēs,” tā ceļojumiem un piedzīvojumiem vienmēr atvērtais Reinis Jaunais. Jāpiebilst, ka tikai divi skaņdarbi ir ar vārdiem, un to autore ir Anna Sintija Ivanova.

PAR. Vienmēr simpatizējusi Reiņa Jaunā ģitārspēles maniere, izmantojot arī piesišanu ar pirkstiem pie instrumenta korpusa. Protams, komplektā ar viņa aizraujošajiem ceļojuma stāstiem, tas ir, klausoties to visu “dzīvajā”, Reiņa mūzika izklausās vēl labāk, tomēr arī šādam albuma skanējumam nav ne vainas, turklāt mūziķis kaut kā spēj uzburt to ainavu, kas, spriežot pēc skaņdarbu nosaukumiem, kalpojušas par iemeslu to radīšanai: “Zem karstās saules”, “Smilšu horizonts”, “Vidusjūras lietavas”, “Virsotnes”, “Pirms vētras”, “Kalnu vētra”, “Brīze” u.tml. Superīgas ir Andra Buiķa performances (labākie piemēri - “Smilšu horizonts” un “Zem karstās saules”), kā vienmēr teicama ir čelliste Daugaviete. Savā “Facebook” profilā Reinis klausītājiem teicis, ka “priecāšos dzirdēt, kura kompozīcija Tev patīk visvairāk” - apskatnieka gadījumā tās ir “Domu krūmi” ar Reiņa vokālu, instrumentālās “Virsotnes” un “Klejā”, kā arī, protams, visām “vētrām” un “brīzēm” sekojošā kompozīcija “Sīrija” ar teju vai grupai “Dagamba” piemītošo enerģiju.

PRET. Lai gan Reinis nav bildis, “priecāšos dzirdēt, kura kompozīcija Tev nepatīk visvairāk”, tomēr gribētos informēt arī par to - tā ir dziesma “Es pazaudēju sevi” ar kolorīto un harizmātisko Katrīnu Dimantu pie mikrofona. Nē, ne jau tāpēc, ka Katrīna to slikti izpilda - viņas balss dotības ir apbrīnojamas -, bet tāpēc, ka pati dziesma nešķiet veiksmīga, bet vēl vairāk tāpēc, ka Katrīna gluži vienkārši nepiestāv Reiņa mūzikai.