Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Adele “30”

© Publicitātes foto

Lieli prieki mūzikas cienītājiem – pēc sešu gadu pārtraukuma iznācis britu dziedātājas Adeles jauns studijas albums ar nosaukumu “30”, kas seko viņas sensacionāliem panākumiem apveltītajiem darbiem “19” (2008), “21” (2011) un “25” (2015).

Pirms ilgi gaidītā albuma iznākšanas tika publicēts singls “Easy On Me”, ar kuru Adele (pilnā vārdā šī 33 gadus vecā mūziķe saucas Adele Lorija Blū Edkinsa) uzstādīja mūzikas straumēšanas, radio atskaņošanas un topu rekordus visā pasaulē. To pašu šobrīd veic arī albums, piemēram, straumēšanas servisos “30” visā pilnībā tika atskaņots 55,7 miljonus reižu - prātam grūti aptverams cipars! Turklāt jāņem vērā to, ka Adele panāca to, ko nevienam citam līdz šim nebija izdevies paveikt, - piespieda “Spotify” noņemt viņas darbam tā saucamo “shuffle” funkciju. Tas tāpēc, lai neviens nesadomātu kļūt par “30” izpildproducentu, kārtojot dziesmas pēc sava prāta - albums ir jāklausās Adeles iecerētajā dziesmu secībā, lai nezustu kopējā doma.

Neilgi pirms albuma “30” iznākšanas notika dziedātājas uzstāšanās īpašā TV raidījumā “Adele One Night Only”, kurā viņa atskaņoja trīs iepriekš nedzirdētas dziesmas no jaunā albuma “I Drink Wine”, “Hold On” un “Love Is A Game” - šī televīzijas pārraide bija pats skatītākais raidījums 2021. gadā, pārspējot pat Oskara balvu pasniegšanas ceremoniju. Pirmajā nedēļā albums tika pārdots 261 000 kopiju apmērā - nākamais lielākais skaitlis šogad pieder “ABBA” jaunajam lieldarbam “Voyage”, kas tika pārdots 204 000 kopiju apmērā. No pēdējos gados izdotajiem albumiem lielāki panākumi bijuši tikai Eda Šīrana “Divide” (2017). Šādu rekordu un sasniegumu uzskaiti varētu turpināt vēl un vēl.

Rietumu mūzikas kritiķi pauduši viedokli, ka albums “30” uzskatāms par vislabāko izdevumu Adeles karjerā. Piemēram, žurnāls “Rolling Stone” tam piešķīris augstāko novērtējumu ar komentāru “Adele nekad nav skanējusi tik spēcīgi”, izdevums “Variety” to apraksta kā “bagātīgāko un aizraujošāko dziedātājas darbu”, bet žurnāls “Clash” to nosaucis par “viņas personīgo un māksliniecisko triumfu”.

PAR. Adele šobrīd nenoliedzami ir pasaules popmūzikas Nr.1, bet dziesma “Easy On Me” droši vien kļūs par Gada hitu - “Spotify” tās klausījumu skaits jau tuvojas 350 miljoniem. Albums ir perfekts, bet Adeles vokālās dotības - gluži vai sensacionālas, tas īsumā arī viss, kas jāzina par šo darbu. Subjektīvi izcelt gribētos vēl arī tādas dziesmas kā stilīgo “Oh My God”, ausīs uzreiz iekrītošo “Can I Get It” un kārtējo Adeles vokāla paraugstundu “Hold On”.

PRET. Tomēr žēl, ka nav “shuffle” funkcijas - apskatnieks albuma pirmo dziesmu “Strangers By Nature” nobāztu kaut kur tā vidusdaļā, bet albumu noslēgtu ar superīgo un labi padarīta darba noskaņu radošo “To Be Loved”, nevis relatīvi nīkulīgo “Love Is A Game”. Tiesa, vēlmi pieslieties Adeles apjūsmotāju pūlim šis albums neizraisa (tādas nebija arī pēc viņas iepriekš izdotajām platēm), pietiks jau ar to, ka šim albumam tiks izrādīta pienācīga cieņa.