Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Dave Gahan & Soulsavers “Imposter”

© Publicitātes foto

Rokenrola slavas zālē uzņemtais grupas “Depeche Mode” mūziķis Deivs Gahans var palepoties ar vairākiem platīna statusu ieguvušiem albumiem, un nu šim sarakstam pievienojies vēl kāds ieraksts ar vārdu - “Imposter”, kas tapis sadarbībā ar producentu un remiksētāju apvienību “Soulsavers”.

Šis ir abu sadarbības partneru trešais kopīgais albums, kas seko aiz “The Light The Dead See” (2012) un kritiķu visai augstu novērtētā “Angels & Ghosts” (2015). Jaunais albums tapis 2019. gada novembrī kā dzīvā izpildījuma ieraksts slavenajā “Shangri-La” ierakstu studijā Malibu, Kalifornijā.

Jaunajā lieldarbā iekļautas divpadsmit dažādu žanru un laikmetu dziesmas, “kuras atklājas kā ceļojums mūziķa iekšējā pasaulē”, tāpēc “albumu var uztvert kā viņa dzīvesstāstu, ko pastāstījuši citi dziedātāji” - vismaz tā to piesaka izdevēji. Izvēlēto melodiju vidū ir Nila Janga, Boba Dilana, PJ Harvey, Čārlija Čaplina (!), Marka Lanegana u.c. skaņdarbi. Starp citu, šis tomēr nav kaverdziesmu albums, bet gan stāsts par mūziku, ko Gahans un “Soulsavers” savulaik ir klausījušies un tagad atdzīvinājuši savā stilā. “Kad esi izlēmis aranžēt dziesmu, ko kāds cits ir sarakstījis un padarījis klausītājiem jau iemīļotu, ir ārkārtīgi svarīgi tai piešķirt savu unikālo skanējumu. Tai ir jāskan kā tavai mūzikai, citādi klausītāji to nesajutīs kā patiesu darbu. Mēs albumā dzirdamās dziesmas padarījām par savām.”

PAR. Mierīgs, rāms un noskaņu pārpilns darbs, kuru īpašu padara Gahana vēl īpašākā balss. Interesantākie skaņdarbi ir “I Held My Baby Last Night”, ko oriģinālā 50. gados izpildījis amerikāņu blūzmenis Elmors Džeimss, un Pī Džī Hārvijas “The Desperate Kingdom Of Love”, kā arī mūziķes Cat Power dziesma “Metal Heart”. Jāuzsver, ka Deivs Gahans un “Soulsavers” savām aranžijām nebūt nav ņēmuši attiecīgo izpildītāju skaļākos hitus, bet acīmredzot tiešām sev tuvākās dziesmas - visu cieņu viņiem par to!

PRET. Ir grūti, bet varbūt pat neiespējami iejusties Deiva Gahana iekšējā pasaulē, līdz ar to “Imposter” radītāji šīs dziesmas varbūt tiešām padarījuši par savām, bet diez vai par mūsējām. Noklausoties šo albumu, pirmā doma ir apskatīties, kas jauns “Depeche Mode” frontē - izskatās, arī tur pagaidām nav nekā.