RECENZIJA: ABBA “Voyage”

© Publicitātes foto

Šā gada pasaules popmūzikas sensacionālākā ziņa ir guvusi taustāmas aprises CD un plates formātos - viena no visu laiku veiksmīgākajām pasaules popgrupām “ABBA” izdevusi savu jaunāko albumu, kas ir pirmais viņu jaunais studijas darbs teju 40 gadu laikā. Pirmā informācija par “Voyage” tika izziņota tikai šī gada septembrī, un albums kļuva par visātrāk pasūtīto iepriekš pārdošanā - tikai Lielbritānijā vien trīs dienās tika pasūtīts 80 000 albuma kopiju.

Jāatgādina, ka vienlaicīgi ar jauna albuma klajā nākšanu tika izsludināts arī koncerts “ABBA Voyage”, kas sniegs revolucionāru - digitālu - koncerta skatīšanās pieredzi: Agneta Feltskūga, Bjerns Ulveuss, Benijs Andersons un Anni-Frīda Lingstade uzstāsies kopā ar desmit mūziķu sastāvu speciāli šim pasākumam uzceltajā “ABBA” arēnā Karalienes Elizabetes parkā Londonā - pirmizrāde notiks 2022. gada 27. maijā. Jau pirmajās trīs dienās pēc koncerta izziņošanas tika pārdotas 250 000 biļetes, un šobrīd izziņota papildu biļešu tirdzniecība. Digitālo koncertu veidos grupas lielākie hiti un arī jaunie skaņdarbi, tostarp “I Still Have Faith In You” un “Don’t Shut Me Down”.

“Voyage” ir pirmais albums kopš tiem laikiem, kad “ABBA” 1981. gada 30. novembrī izdeva “The Visitors”.

Tāpat jāatzīmē, ka “Voyage” iznāk teju piecas desmitgades pēc grupas debijas albuma “Ring, Ring”, kas tika izdots 1973. gadā. Līdzīgi kā iepriekšējos albumos, arī “Voyage” dziesmu autori un producenti ir Benijs Andersons un Bjerns Ulveuss, kuru aranžējumus un dziesmu tekstus papildina pāri laikiem esošās Agnetas Feltskūgas un Anni-Frīdas Lingstades balsis. Jaunais desmit dziesmu apkopojums grupas dalībnieku galvās dzima četru gadu laika periodā Stokholmas “Riksmixningsverket” ierakstu studijā. Albumā piedalījies arī Stokholmas koncertu orķestris.

“Mēs zinājām, ja būs koncerts, mums būs vajadzīgas pāris jaunas dziesmas. Kad pēc 39 gadu pauzes ienācām studijā, šķita, ka laiks nemaz nebūtu pagājis - mēs lieliski sapratāmies! Apspriedos ar Frīdu un Agnetu un zinu, ka arī viņas ir ļoti laimīgas, ka esam to izdarījuši - ierakstījuši šo albumu,” priecājas Benijs Andersons. Agneta Feltskūga: “Kad mēs atkal sanācām kopā studijā, man nebija ne jausmas, ko no tā gaidīt. Bet Benija ierakstu studija ir tik draudzīga un droša vide, un, pašai nemanot, es patiešām izbaudīju sev apkārt notiekošo. Nespēju noticēt, ka beidzot ir pienācis brīdis dalīties tajā ar pasauli!” Anni-Frīda Lingstade turpina: “Tās pirmās sesijas 2018. gadā bija tik jautras! Kad Benijs piezvanīja un jautāja, vai es apsveru iespēju dziedāt vēl kādas dziesmas, es ar prieku piekritu. Un kādas bija šīs dziesmas! Visu manu cieņu un mīlestību šiem ārkārtīgi talantīgajiem, patiesi ģeniālajiem dziesmu autoriem! Man bija liels prieks atkal strādāt ar grupu, esmu ļoti gandarīta par mūsu paveikto un ceru, ka mūsu fani jūtas tāpat.” Bjerns Ulveuss noslēdz: “Tagad mums ir desmit dziesmas - vesels albums, ko sauc par “Voyage”, jo tas ir bijis ceļojums uz neapzinātu teritoriju. Tam bija jābūt ar Frīdas un Agnetas vokālu kombināciju, lai taptu šī unikālā skaņa - kad viņas sāka dziedāt, tā bija “ABBA”.”

“Ir pagājis krietns laiks, kopš mēs kopā esam radījuši mūziku. Patiesībā tie ir gandrīz 40 gadi. Mēs paņēmām pārtraukumu 1982. gada pavasarī, bet tagad esam nolēmuši, ka ir pienācis laiks atgriezties. Saka, ka tas ir neprātīgi izdot albumu ar 40 gadu atstarpi, tādēļ ierakstījām “The Visitors” turpinājumu. Ja godīgi, tad galvenais iedvesmas avots jauniem ierakstiem ir mūsu iesaistīšanās šī iespaidīgā koncerta radīšanā. Par šādu koncerts jūs varat tikai sapņot! Mēs paši varēsim sēdēt skatītāju rindās un vērot, kā mūsu digitālie Mēs izpilda mūsu dziesmas uz skatuves, kas īpaši šim nolūkam pavasarī tiks būvēta Londonā. Tas ir dīvaini un brīnišķīgi!” rezumē četrotne.

PAR. Pirmām kārtām šī albuma iznākšana ir Notikums no paša notikuma viedokļa - tā ir 21. gadsimta muzikālo tehnoloģiju un it īpaši mārketinga sasniegumu uzvaras parāde. Jaunākā paaudze taču pat iedomāties nespēj, kas pirms 40 - 50 gadiem bija jāpiedzīvo, lai tiktu pie “ABBA” albuma kopijas kaut vai čīkstošā kasetītē, par plati nemaz nerunājot, bet tagad, 2021. gadā, jau plates iznākšanas dienā visi, kas vien to vēlējās, jau to ir noklausījušies! Arī par albuma izdošanas faktu - kā tas tika iesaiņots, kā reklamēts, kā likts galdā utt.! Ja par pašu albumu, tad - “ABBA” kā “ABBA”, par laimi, ne miņas no naftalīna piesmakas. Neesot “ABBA” paaudzes pārstāvis un ne šīs grupas fans, apskatnieks tomēr atrada divas dziesmas sev - skaisto “I Can Be That Woman” (tā gan liekas maķenīt aizgūta no iepriekšējo gadu veikumiem) un relatīvi enerģisko “Keep An Eye On Dan”. Kopumā - nav, kur piesieties, šīs ir lieliskas “ABBA” pasakas beigas. “”ABBA” var iedziedāt un nedziedāt neko! Tā būs mūžīga vērtība. Latvijas šovbizness var tikai mācīties un mācīties. Līdz ar to Latvijas mūzikas ekspertu vērtējums par “ABBA” dziesmām ir kā mazas lietus piles, kas nesasniedz ne upes, ne ezerus un kur nu vēl lielos okeānus! Man liels prieks par jaunām ABBA dziesmām!” šādu sīrupu salējis Eiropas Parlamentā strādājošais žurnālists Ģirts Salmgriezis. Nevar viņam nepiekrist.

PRET. Mēģināt kaut ko iebilst pret “ABBA” jauno materiālu - tas būtu tāpat, kā mesties kovidhistēriķu un antivakseru nemitīgo cīniņu epicentrā, beigu galā “atrautos” no abām frontēm. Tāpēc tikai uzmanīgi citēsim tos viedokļus, kas atbilst sadaļai “pret” un arī apskatnieka domām vai vismaz ir tuvu tām. Pazīstamais producents Juris Millers: “Noklausījos jauno “ABBA” albumu. Kā fona mūzika netraucēja, taču - ja jānosauc vismaz viens skaņdarbs, kas palika atmiņā... Pilnībā piekrītu par mūžīgajām vērtībām, taču jaunais albums ir viduvēji nekāds. Diemžēl vāja atblāzma no ziedu laikiem.” Pieredzējušais mūzikas žurnālists Jānis Stundiņš: “Viss kārtībā, savu varēšanu, pieredzi un stilu [albums] apliecina, tā kā mierīgi var likt visas zvaigznītes no visām, taču - jā, nekā ģeniāla, nekā pārsteidzoša, ja neskaita raksturīgo dziesmu melodiskumu” un “ja pirms apmēram 40 gadiem šis albums būtu sekojis pēc “The Visitors”, tad aizdomas, ka jaunais būtu sagādājis vilšanos; ja tas būtu sekojis albumam "Voulez-Vous”, tad gan viss kārtībā; tomēr pēc tādas laika distances arī tagad viss ir kārtībā.”

Izklaide

2024. gada 12. oktobrī, Rīgas Kultūru vidusskolā, kas atrodas Ganību dambī 7, norisināsies ikgadējais un tik ļoti gaidītais galda hokeja turnīrs “Sarauj 2024”. Šis aizraujošais pasākums aicina bērnus un jauniešus atklāt galda hokeju kā sporta veidu, piedaloties un aizvadot azarta un jautrības pilnu dienu. Turnīrs norisināsies no plkst. 10:00 līdz 18:00, visiem dalībniekiem ieeja ir bez maksas, kā arī papildus katram dalībniekam būs iespēja saņems pasākuma sponsoru sarūpētās balvas.

Svarīgākais