RECENZIJA: Citi Zēni “Suņi iziet ielās”

© Publicitātes foto

Šā brīža karstākā aktualitāte latvju popmūzikā – jaunās un atraktīvās grupas “Citi Zēni” debijas albums.

“Albumā ar nelielu devu ironijas runājam par tēmām, kuras šobrīd ir aktuālas no mūsu vienaudžu perspektīvas. Attiecības, nauda un ballītes ir caurvijošie motīvi, kuri visiem ir vajadzīgi laikā, kad esam spiesti distancēties un pavadīt mājās vairāk laika nekā ierasts,” saka grupas solists Jānis Pētersons.

“Lai gan nevaram albumu prezentēt klātienē kā vēlētos, mēs apzināti to publicējam tieši tagad. Ceram, ka “Suņi iziet ielās” kalpos kā svaigas enerģijas lādiņš šajā tumšajā laikā. Celies kājās, dejo viens pats un baudi,” piebalso viņa kolēģis pie mikrofona Dagnis Roziņš.

Līdz šīm “Citi Zēni” prezentējuši dziesmas “Vienmēr kavēju”, “Parādi, kas tas ir”, “Suņi iziet ielās” un “Skaistās kājas” (tās visas iekļautas arī albumā), kas jau iekarojušas latvju radiostacijas un sasniegušas vairāk nekā 400 000 skatījumu “YouTube” platformā. Šo ciparu pilnīgi noteikti paaugstinās arī jaunākais singls “Limuzīns uz krīta”. Albumu producējis grupas basģitārists Roberts Memmēns, bet miksējis - Pauls Dāvis Megi. Māsterings veikts “Chartmakers” studijā Somijā, kur to apstrādājis skaņu inženieris Svante Forsbeks, kurš epizodiski strādājis pat ar tādām grupām kā “Rammstein” un “Apocalyptica”. Dažos gabalos viesmūziķu statusā iejutušies arī tādi vietējie “stāri” kā Patrisha un Arstarulsmirus, savukārt eksotikas piesitienu dod Latvijas panamietis Charlie Vas (dziesmā “Kam tas ir izdevīgi”). “Šis ir tikai grupas “Citi Zēni” stāsta pats sākums. Debijas albums ir mūsu mēģinājums ieviest svaigas vēsmas Latvijas popmūzikā. Ceram, ka klausītāji dos mums iespēju un atradīs laiku vērīgi noklausīties albumu, tajā ir daudz paslēptu muzikālu dārgumu,” aicina taustiņnieks Reinis Višķeris.

Informācijai: “grupa “Citi Zēni” ir sešu cilvēku muzikālā apvienība, “kuras mūziku var raksturot kā vispirms sakratītu un pēc tam atvērtu svaiga tonika bundžiņu” (to viņi paši par sevi). Grupas sastāvā ir Jānis Pētersons (vokāls), Dagnis Roziņš (vokāls, saksofons), Reinis Višķeris (taustiņinstrumenti), Krišjānis Ozols (ģitāra), Roberts Memmēns (bass) un Toms Kagainis (bungas).

PAR. Apskatniekam “Citi Zēni” bija pārsteigums jau ar pašu pirmo tās plašākai auditorijai nodoto singlu “Vienmēr kavēju” - asprātīgi, stilīgi un pozitīvi. No pārējiem izdotajiem singliem īpaši atzīmēšanas vērtas ir arī “Suņi iziet ielās”, “Parādi, kas tas ir” un, protams, “Limuzīns uz krīta” ar Roziņa saksofonu trumpī. Par nākamajiem singliem varētu kļūt “No darba uz darbu” (bez Arstarulsmirus pātariem gan tajā pilnīgi noteikti varēja iztikt…) un/vai “Kā tevi sauc”, varbūt arī “Lai dzīvo tas”. Ja kaut kur ir Patrisha (šajā gadījumā dziesmā “Kolkas raga smaile”), tad tam vajadzētu aiziet, līdz ar to arī šo gabalu var droši piedāvāt radiostacijāmn. Par to “ar nelieli devu ironijas runājam par tēmām, kuras šobrīd ir aktuālas” - šī deva ir pietiekami liela, taču tā nav lēta, sekla un dumja, kā tas bieži vien atgadās ar latvju jokot gribētājiem. Jāpiebilst, ka ļoti labi var saprast visus dziesmu vārdus - arī tas latvju jauno laiku popmūzikā nav nemaz tik pašsaprotami. “Citi Zēni” kaut kādā ziņā ir fenomens - it kā viņi neliek priekšā neko īpašu, tās ir parastas un vienkāršas popdziesmas, taču tiek izpildītas ar milzīgu pozitīvās enerģijas lādiņu, tāpēc gandrīz jebkura dziesma spēj aizraut. Šādos tempos turpinot, albuma pēdējā dziesmā “Zelta žakete” minētais “nu, tad tiekamies arēnā” varētu arī pēc kādiem gadiem īstenoties (atskaitot šīs frāzes turpinājumu “…kur mēs iesildīsim “Backstreet Boys”). Komerciāli panākumi būs gan albumam, gan grupai - Memmēns pat beidzot varēs nopirkt zeķes, lai piesegtu savas mūždien plikās potītes…

PRET. Mūzikas gardēži un kritiķi droši vien “zēnus” noslaucīs no zemes virsas, jo albums pārliecinoši ieskaitās komercmūzikas nišā, un par to, ka “tajā ir daudz apslēptu muzikālu dārgumu” - nu, kas kam dārgums, taču nekādi īpašie elitāri muzikālie dārgakmeņi te nemirdz… “Zēnus” labāk tomēr klausīties atsevišķu singlu formātā, jo visa programma uzreiz vienā dozā katrai dziesmai individuāli noņem spēku. Protams, albumā katrs droši vien atradīs ir arī pa kādam sevi kaitinošam gabalam, piemēram, apskatniekam tāds ir “Ar spārniņiem”, kurā piedalās arī bērnu ansamblis “Kukainīši”.

Svarīgākais