RECENZIJA: Die Arzte “Dunkel”

© Publicitātes foto

Pirms daudziem gadiem (2005. gadā), apskatniekam viesojoties līdzās Vācijas mazpilsētai Šēselei notiekošajā lielfestivālā “Hurricane”, pirmo pārsteigumu sagādāja afišas, kurās kā vieni no galvenajiem šī pasākuma “hedlaineriem” lieliem burtiem tika ierakstīta “kaut kāda tur” grupa “Die Arzte”.

Un tas pie tā fakta, ka toreiz festivālā uzstājās virkne spēcīgu grupu - “Rammstein” (protams, arī viņi bija galveno pulkā), “Oasis”, “Audioslave”, “Nine Inch Nails”, “Queens Of The Stone Age”, “System Of A Down”, “New Order”, Beck, “3 Doors Down”, “Eagles Of Death Metal” u.c.! Taču vāciešiem savējie vienmēr bijuši pārāki par visiem, tāpēc, ar šā brīža skatu veroties, vairs nepārsteidz arī tas, ka toreiz jau minētajās “Hurricane” afišās lieliem burtiem tika rakstīta arī tādas grupas kā, piemēram, “Turbonegro” un “Wir sind Helden”.

Par “Die Arzte”, kuru jaunākais studijas albums “Dunkel” momentā un bez ierunām uzleca vācu topa pirmajā ailītē. Tā ir berlīniešu grupa, daļēji ar Vācijas Demokrātiskās Republikas (VDR) saknēm, kura izveidota jau 1982. gadā. Savā diskogrāfijā tā var ierakstīt jau 14 studijas plates, sešus koncertniekus, astoņas labāko dziesmu izlases, ap pussimts singlu utt. Vācijas topa Nr.1 bijuši pēdējie septiņi “Die Arzte” albumi, vēl seši bijuši Top 6 un tikai viens, 1985. gadā izdotais “Im Schatten der Arzte”, klausītājiem kaut kā nav iepaticies. Grupa augstu kotējas arī Austrijā un Šveicē, bet citur šī vāciski dziedošā “rock / punk / alternative / pop” apvienība nav diez ko pieprasīta. Taču jāšaubās, vai “Die Arzte” tas rūp - viņi ir karaļi savā zemē, un tas ir galvenais.

PAR. Ja gribiet iepazīties ar “Die Arzte” tās krāšņumā - stilīgas, omulīgas dziesmas ar trāpīgiem tekstiem, var ieteikt tituldziesmu “Dunkel” (tā albumā ievietota ar trešo kārtas numuru) un/vai roķīgo “Anti”. Taču kā interesantāko gribētos likt priekšā eleganto “Kraft”. Par šo vīru attieksmi pret mūziku un dzīvi kā tādu daļēji liecina arī albuma pēdējā dziesma, ja precīzāk, tās nosaukums - “Our Bass Player Hates This Song”. Viņiem viss ir tikpat vienkārši.

PRET. Par “Die Arzte” galveno trumpi bieži vien tiek piesaukti teksti, taču to pilnvērtīgai izpratnei ar Limbažu 1. vidusskolā iegūtajām zināšanām diemžēl ir par maz. Savukārt muzikālā ziņā “Die Arzte” galīgi nav nekas tāds, par ko būtu vērts sajūsmā lauzt krēslus. Vismaz ārpus Vācijas noteikti ne.

Izklaide

2024. gada 12. oktobrī, Rīgas Kultūru vidusskolā, kas atrodas Ganību dambī 7, norisināsies ikgadējais un tik ļoti gaidītais galda hokeja turnīrs “Sarauj 2024”. Šis aizraujošais pasākums aicina bērnus un jauniešus atklāt galda hokeju kā sporta veidu, piedaloties un aizvadot azarta un jautrības pilnu dienu. Turnīrs norisināsies no plkst. 10:00 līdz 18:00, visiem dalībniekiem ieeja ir bez maksas, kā arī papildus katram dalībniekam būs iespēja saņems pasākuma sponsoru sarūpētās balvas.

Svarīgākais