Rīgā uzstāsies prominentā itāļu džeza apvienība “XY Quartet”

© Publicitātes foto

Eiropas tūres ietvaros 31. oktobrī Rīgā uzstāsies itāļu jaunā džeza apvienība “XY Quartet”. Saksofonista Nikolas Fazīnī un basista Alesandro Fedrigo grupa uzstāsies koncertsērijas “Art of Riga Jazz” ietvaros, kas norisinās leģendārajā Latvijas Radio 1. studijā.

Džeza grupa “XY Quartet” dibināta pirms 11 gadiem, un tās sastāvā apvienojušies saksofonists Nikola Fazīnī, basists Alesandro Fedrigo, vibrafonists Saverio Taska un bundzinieks Luka Kolusi. Viņi visi kopā rada oriģinālu, aizraujošu un novatorisku mūziku, piedāvājot mūsdienīgus aranžējumus, brīvi plūstot starp džezu un laikmetīgo mūziku.

“XY Quartet” turpina darbu pie jauniem muzikālajiem projektiem un joprojām paplašina savu jau tāpat plašo muzikālo spektru. Četri izdotie albumi un neskaitāmi koncerti gan dzimtenē, gan ārvalstīs ļāvuši gūt panākumus starptautiskajās džeza cienītāju aprindās, bet itāļu mūzikas žurnālam “Musica Jazz” nodēvēt kvartetu par “vienu no labākajām itāļu grupām”. Kādēļ “XY Quartet” dēvē par jaunā džeza apvienību? “Esam attīstījuši dažas tehnikas, kā saceram mūziku un kā improvizējam,” saka Alesandro jeb Y.

“Es personīgi esmu aizrāvies ar toņkārtām jeb tā dēvēto dodekafonisko konceptu.” “Savukārt es aizraujos ar multimetru jeb plūstošu spēlēšanu dažādās ritma struktūrās,” stāsta X jeb Nikolā Fedrigo. “Pievēršos arī fiksētajiem skaņaugstumiem. Mazliet tāda mūzikas matemātika, bet ļoti noderīga, jo palīdz atrast jaunas attiecības ar skaņu pasauli vairāk ierasto vietā. Mums pašiem ir ļoti interesanti kombinēt šīs jaunās idejas džezā. Tā ir aizraujoša izpēte. Protams, mūsdienās jauna skaņu pasaule pavērusies arī pateicoties dažādu tehnoloģiju attīstībai, bet mēs ar to pārāk neaizraujamies.”

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais