Rihards Lībietis izdod jaunu videoklipu un piesaka albumu

© Publicitātes foto

Klajā laists ģitārista un mūzikas autora Riharda Lībieša pirmais singls “Caurvīt paralēles” no oktobra beigās gaidāmā jaunā albuma “Līnijas un miniatūras”. Līdz ar singlu publicēts tā videoklips, kura režisors un video autors ir Jānis Romanovskis.

Videoklipa režisors Jānis Romanovskis: “Rihards man atsūtīja mūzikas ierakstu un ļāva diezgan brīvu vaļu filmēšanas idejām. Noklausoties skaņdarbu neskaitāmas reizes, atnāca šis klips - mazliet par steigu, mazliet par apmaldīšanos labirintos. Filmējām izmantojot “timelapse” funkciju, kas parasti redzama krāšņos dabas video, bet šoreiz ļāva spēlēties ar laiku, garas filmēšanas epizodes saspiežot dažās sekundēs.”

Skaņdarbs “Caurvīt paralēles” stāsta par esošo robežu pārvarēšanu - gan ārējo, apkārtējās vides uzlikto, gan paša cilvēka radīto iekšējo barjeru pārkāpšanu un izraušanos, rezultātā sasniedzot jaunu līmeni, daudz augstvērtīgāku un labāku sevis versiju. Ierakstā piedalījies arī bundzinieks Toms Kagainis, kurš iespēlējis ne tikai bungu partiju, bet radījis arī dažādas skaņas, kas radītas ar dažādiem sadzīves priekšmetiem, piemēram, virtuves piederumu komplektu, nažiem, ar ūdeni pildītu metāla blašķi utt., kas vien iedvesmas lidojuma brīdī ieraksta laikā bijuši pieejami studijā.

Riharda Lībieša albums “Līnijas un miniatūras” ar desmit kompozīcijām klajā tiks laists jau 26. oktobrī. Tas būs otrais Riharda oriģinālmūzikas solo albums, kurš idejiski līdzinās mūziķa pirmajam albumam “RL Elektronix”, kas tika izdots 2015. gadā. “Sākotnējā ideja bija radīt albumu tikai solo ģitārai, izmantojot dažādus paņēmienus un ģitārspēles tehnikas. Pēc tam, kad albuma materiāls atklājās vairāk, kļuva skaidrs, ka šī mūzika pieprasa plašāku pieeju un tās papildināšanu ar citiem instrumentiem un slāņiem. “Caurvīt paralēles” bija pirmais skaņdarbs, kas radās rakstīšanas procesā, un dzirdamās ģitāras partijas joprojām ir iespējams nospēlēt, izmantojot tikai vienu ģitāru un cilpmašīnu. Protams, skanējumu pavisam citā līmenī ir pacēlis gan Toms Kagainis ar ļoti radošu pienesumu no sitaminstrumentu pasaules, gan Valērijs Černejs ar iedvesmošanu ļauties studijas eksperimentu iespējām,” tā Rihards Lībietis.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais