RECENZIJA: Arstarulsmirus ”Pie zemes [m O n O hr O mi]”

© Publicitātes foto

Šā gada maijā mūzikas straumēšanas servisos nonāca producenta un izpildītāja Arstarulsmirus (ja nu kāds vēl nezina, tad šis vīrs kādreiz uz skatuves kāpa kā reperis Gustavo) jaunākais albums “Pie zemes”, taču kaut kas vērtīgs acīmredzot bija palicis nepateikts, tāpēc izdots šī ripuļa papildinājums EP formātā.

“Visām piecām minialbuma dziesmām, kas bija iekļautas gada sākumā izdotajā ierakstā, tika pārveidoti aranžējumi tā, ka katru pavadījumu izpilda tikai viens instrumentālists. Dziesmu pavadījumi, metaforiski izsakoties, izpildīti monohromā skanējumā, katrā no tām izmantojot tikai vienu instrumentu. Ar tādu pieeju gribējām padarīt katra skaņdarba noskaņu unikālu un paspilgtināt vēstījumu dinamiku un dramaturģiju,” tā Arstarulsmirus. Ja īsumā - katrā dziesmā līdzdarbojas tikai viens mūziķis ar savu konkrēto instrumentu. Jauno ierakstu kopuma viesmākslinieki ir Ieva Šablovska (arfa), Artūrs Sebris (saksofons), Mārcis Auziņš (akustiskā ģitāra), Elvis Lintiņš (klavieres) un Staņislavs Judins (kontrabass).

Jāatgādina, ka “Pie zemes” bija otrais lieldarbs no četru albumu sērijas “Vēlējuma dziesmas” - pirmais tiks izdots 2020. gada aprīlī un saucās “Skatu punkti”. Vēlējuma dziesmas ir autora izveidots saturisks virziens, kura vēstījuma centrā ir tiekšanās pēc iekšējā līdzsvara, dziļākas sevis un apkārtējo cilvēku izpratnes, savstarpējas cieņas. Līdz ar EP publicēšanu Arstarulsmirus uzsāk darbu pie nākamgad plānotā trešā Vēlējuma dziesmu albuma, kuru plānots izdot pavasarī. Tiesa, tam vēl ir neskaidrs finansējums, tāpēc jaunrades sākums tiek apvienots ar pūļa finansējuma kampaņu, kurā autori aicina atbalstīt projektu materiāli. Kampaņa tiks realizēta līdz 7. decembrim platformā projektubanka.lv, kur pieejama sīkāka informācija par projektu. “Katrs saņemtais ieguldījums mums ir ļoti nozīmīgs, jo tas būs spilgts un uzskatāms apliecinājums tam, ka šī mūzika un dzeja palīdz cilvēkiem viņu ikdienas procesos,” uzsver Arstarulsmirus. Jāpiebilst, ka šoruden plānots publicēt vēl trīs līdz šim neizdotus mūziķa singlus, kuri dienasgaismu ieraudzīs ik pēc trīs nedēļu ilga intervāla.

PAR. Arī šādā versijā labākais gabals nenoliedzami ir “Ārpus aizsargmūra”, uzmanība noteikti pievēršama arī dziesmai “Atmodas rīts” ar Mārča Auziņa skaisto ģitāru un Laimas Dimantas piebalsi trumpī, bet vispār šis EP vairāk gan vērtējams kā promo materiāls atgādināšanai par sevi un pūļa finansēšanas kampaņas pieteikums.

PRET. Arstarulsmirus piekopto runāšanu dziedāšanas vietā (jo dziedāt viņš neprot) var izturēt tikai mazās devās un ik pa retam. Nu jau ir par daudz.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais