RECENZIJA: Ineta Rudzīte “Atmiņas, vai kas tu esi mīlestība?”

© Publicitātes foto

Šodien, 29. septembrī, apaļu 80 gadu jubileju atzīmē komponists Gunārs Freidenfelds. Neilgi pirms tam, viņa dzimšanas dienai par godu, dziedātāja Ineta Rudzīte laida klajā albumu, kurā iekļauto 14 dziesmu mūzikas autors ir jubilārs.

Šīs dziesmas ir ar latviešu dzejnieku Alfreda Krūkļa, Ārijas Elksnes, Dainas Avotiņas, Austras Skujiņas u.c. vārdiem - katra atšķirīga, ar savu īpašo autora rokrakstu. “Tās ir dziesmas par mūžīgo mīlestības tēmu, atmiņu nezūdamību un nozīmīgumu katra cilvēka dzīvē, par dzīves pilnasinīgo ritējumu un neizbēgamo plūdumu, laiku un cilvēku tajā,” tā izdevēji.

Līdz šim klausītājiem no jaunā albuma jau bijusi iespēja noklausīties trīs singlus „Sapņojot”, „Jāņuzāles” un „Puķu kalendārs”, bet albums tiek pieteikts ar ceturto - “Gājputnu laiks”, kas jau ir startējusi LTV1 raidījumā “Latvijas Sirdsdziesma”. Gunārs Freidenfelds par albumu tapšanu: „Tas tapa diezgan straujā tempā. Pārlapojot melodiju uzmetumus un piefiksētās dzejas rindas, visu to kopā ar solisti pārklausoties un pārlasot, mums nostiprinājās pārliecība, ka iecerei par 3 - 4 dziesmām jāpārtop pilnvērtīgā dziesmu albumā. Un uz tā paša iedvesmas viļņa radās arī vairākas pavisam jaunas melodijas, kas sadarbībā ar jauniem vārdu autoriem pārvērtās par dziesmām. Darba tempu veicināja arī solistes sapratne, mērķtiecība un, protams, lieliskā mūziķu komanda.”

Dziesmu aranžējumus veidojis Inetas ilggadējs skatuves partneris, ģitārists Ēriks Upenieks, piesaistot to iespēlēšanā arī taustiņnieku Juri Kristonu, trompetistu Oskaru Ozoliņu, saksofonistu Raivo Stašānu, bundzinieku Miķeli Vīti un akordeonistu Kasparu Gulbis. Interesanti, ka fona vokālu iedziedājusi dziedātājas meita Elza Marija Rudzīte, kā arī vokālā grupa “TirkizBand” no Jelgavas, ar kuru Ineta savulaik startēja šovā “Koru kari”. “Katrs albums nozīmē jaunu posmu manā dzīvē. Dziesmās esmu ielikusi visu savu būtību, dvēseles dziļumu un izstāstījusi savas sajūtas, prieka un laimes mirkļus, kā arī skumjas, kas ir dzīves neizbēgama sastāvdaļa. Esmu pateicīga komponistam Gunāram Freidenfeldam par uzticēšanos, par sirsnību un lielo paļaušanos, ļaujot man dziesmās izstāstīt savu stāstu,” tā Ineta Rudzīte. Lai iepazīstinātu klausītājus ar mākslinieku veikumu, 2022. gada pavasarī paredzēti koncerti Latvijas reģionos.

Jāpiebilst, ka līdz šim Ineta Rudzīte laidusi klajā četrus studijas albumus: “Starp rīta zvaigznēm” (kopā ar Adrianu Kukuvasu), “Baltais zieds”, “Manā varā” (ar Jāņa Lūsēna mūziku) un “Tā diena” (dueti ar Ainaru Bumbieri).

PAR. Prieks, ka parādījies šāds dziesmu apkopojums, jo Gunārs Freidenfelds ir patiešām inteliģents, erudīts un komunikācijā patīkams cilvēks, kura kā komponista dotības reizēm tiek mazliet piemirstas. Taču viņš radījis virkni pazīstamu dziesmu, kuras izpildījuši daudz un dažādi estrādes mākslinieki (piemēram, Margarita Vilcāne dziesmas “Taču” un “Kaktuss”). Tā bija liriska atkāpe, bet, ja par pašu albumu, tad gan jau tas atradīs savu ceļu pie savulaik vokāli instrumentālo ansambļu piekoptās daiļrades (nejaukt ar šlāgeri!) cienītāju ausīm. Piemēram, dziesmas “Kas tu esi, mīlestība”, “Vai esi laimīgs”, “Gājputnu laiks” un “Kā vēl nekad”. Efektīgs ir arī šlāgerblūziņš “Naivs blūzs saulei” - starp citu, ļoti precīzs dziesmas nosaukums. Inetai ir skaista balss, taču šoreiz īpaši gribētos uzteikt instrumentālistus - Kristonu pie taustiņiem, akordeonistu un abus pūtējus. Protams, arī ģitāristu Upenieku.

PRET. Diez vai kāda no šīm dziesmām būs paliekošs hits un aizķersies kaut vai to pašu “sirdsdziesmu” Top 5 - neviena prātā nepaliek un neliek sev pievērst uzmanību ar kaut ko īpašu. Amplitūda žanriskajās svārstībās arī ir pamatīga - no šlāgera, kaut ko līdzīgu diksilendam un blūzam līdz pat “kolhoza rokam”, un šo sajaukumu uzskatāmi var vērot, piemēram, dziesmā “Kas tu esi, mīlestība”. Ne šīs dziesmas īsti spēlēt zaļumballē, ne kāzās, lai gan - klubā “Vecrīga” organizētajos deju vakaros albums varētu iet “uz urrā”.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais