Rīgā notiks Francijas, Slovēnijas un Latvijas mūziķu kopprojekta "LIEU" koncerts

7.decembrī un 8.decembrī Rīgā notiks Eiropas Komisijas programmā "Kultūra 2007-2011" atbalstītā Francijas, Slovēnijas un Latvijas mūziķu kopprojekta "LIEU" koncerts.

Koncerts notiks Spīķeru koncertzālē un tajā piedalīsies Francijas laikmetīgās mūzikas ansamblis "Aleph", Slovēnijas pūšaminstrumentu kvintets "Slowind" un Latvijas jaunās mūzikas grupa "Altera Veritas".

Koncerta programmā skanēs gan modernisma klasiķi Džons Keidžs un Maurīsio Kāgels, gan 60.gados un 70.gados debitējušie komponisti - francūzis Žerārs Bukē un Francijas grieķis Žoržs Apergiss, dānis Nīlss Rosings-Skovs un slovēnis Vinko Globokars, latvieši Vilnis Šmīdbergs un Imants Mežaraups. Tāpat skanēs arī jauno komponistu skaņdarbi - slovēnietes Bojanas Šaličas-Podešvas un Nina Šenka, latviešu Santas Bušas, Ērika Ešenvalda un argentīnieša Hosē Manuela Serano.

Kā pastāstīja Latvijas Mūzikas informācijas centra pārstāve Ināra Jakubone, projekta "LIEU" iniciators ir franču laikmetīgās mūzikas ansamblis "Aleph", kurus var dēvēt par mūsdienu mūzikas interpretācijas ekspertiem, jo viņu pieredze krāta jau 27 gadu garumā, kā arī viņu koncerti notikuši ne tikai daudzviet Eiropā, bet arī Amerikā.

"Aleph" 2008.gadā vērienīgam projektam "LIEU" ("Laboratoire Instrumental Européen" jeb "Eiropas instrumentālā laboratorija") piepulcināja Vācijas, Somijas, Nīderlandes, Grieķijas, Portugāles, Slovēnijas un arī Latvijas laikmetīgās mūzikas ansambļus.

"LIEU" ir laikmetīgās mūzikas jaunradi veicinošs projekts, par kura būtiskāko uzdevumu un mērķi "Aleph" pasludināja kvalitatīva Eiropas partneru sadarbības tīkla izveidi, kas ne tikai veicinātu sadarbību starp Eiropas jaunās mūzikas ansambļiem un komponistiem, bet arī stimulētu mākslinieku un skaņdarbu starptautisko apriti.

Izklaide

Kosmētikas zīmola “Uoga Uoga” dibinātāja Lena Sokolovskaja veica unikālu eksperimentu - viņa uzklāja grimu, lecot ar izpletni no 3 kilometru augstuma. Šis neparastais solis apvienoja viņas divas aizraušanās — izpletņlēkšanu un kosmētiku.