RECENZIJA: Kanye West “Donda”

© Publicitātes foto

Pašlaik amerikāņu reperis Kanje Vests ir mūziķis, kurš vismaz Atlantijas okeāna otrā pusē ir slavens teju kā pats Maikls Džeksons – par iespējām tikt pie līguma ar viņu cīnījās pasaulē ietekmīgākie mūzikas koncerni, un šajā cīņā daudz kas tika likts uz spēles.

Kanjes desmitais studijas albums izdots “Universal Music” grupā ietilpstošā “Def Jam” paspārnē, taču ne tas, ne paša albuma komerciālie rādītāji, kā izrādās, nebija galvenais, par ko izdotā albuma sakarā rakstīt medijiem: vieni iztirzāja vēsti, ka Kanje turpmāk vēloties dēvēties par Ye (pilnā vārdā šis 44 gadus vecais mūziķis vismaz pagaidām vēl dēvējams par Kanji Omari Vestu), bet otri ziņoja, ka repera bijusī sieva Kima Kardašjana albuma prezentācijā ieradusies kāzu kleitā - lūk, jums, lielas slavas ēnas puses… Albuma nosaukums ir dots par godu repera mūžībā aizgājušajai mātei Dondai Vestai - viņa 2007. gadā mira no plastiskās operācijas komplikācijām. Kopumā 27 (!) kompozīcijas vairāk nekā simts (!) minūšu garumā - tāds ir jaunais darbs. Stilistiski tas tiek raksturots kā hiphopa un gospeļu mikslis ar ietekmēm no progresīvā repa, popa un “trap”, kā arī vēl virkni stilu.

PAR. Kā atzīmējuši mūzikas kritiķi, šajā albumā “joprojām ir radošā dzirksts, kas liek domāt, ka zem monolītā seguma ir apslēpta vīzija.” Tas tā varētu būt, jo meistarību briljantos un kimās kardašjanās notērēt nevar, bet Kanje Vests ir liels meistars - par to šaubu nav. Klausīties var visu pēc kārtas un tikpat labi neko, tas taču Kanje Vests… “God Breathed”, “Off The Grid” un “Hurricane” - šī trīs dziesmu kombinācija šķiet pati aizraujošākā. Interesantas esot bijušas spēlītes ar CD vāciņa dizainu, kā rezultātā pēdējā tā versija ir vienkārši melns kvadrāts.

PRET. Rietumu kritiķu vērtējums: “NME” - trīs zvaigznes, “Rolling Stone”, “The Guardian” un virkne citu izdevumu - divas zvaigznes, “Metacritic” kopējais rangs - 53 punkti no 100. Ārprāts… Turklāt šoreiz diez vai kritiķiem var pārmest pārlieku piekasīgumu, jo “Donda” tiešām ir ārkārtīgi garlaicīgs un nogurdinoši vienmuļš darbs. Ja vien neesat muzikālais mazohists, krustiņam savā CV var arī paklausīties tikai albumu ievadošo skaņdarbu “Donda Chant”, kurā teju minūtes garumā tiek mēģināts dažādās intonācijās pateikt vārdu “Donda”, un mest šim pasākumam mieru... Tas, protams, ir pārspīlējums, taču atrast kaut ko ausij tīkamu un interesi piesaistošu šajā albumā ierindas klausītājam būs pagrūti.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais