Koncertzālē “Cēsis” notiks Pētera Vaska vijoļkoncerta pirmatskaņojums

© Elvis Photography

Šo ceturtdien, 9. septembrī, Koncertzālē “Cēsis” gaidāms pasaulē atskaņotākā latviešu komponista Pētera Vaska jaunā vijoļkoncerta “Vakara gaismā” Latvijas pirmatskaņojums.

Notikumi pasaulē un Latvijā ietekmēja arī pavasarī plānotā Koncertzāles “Cēsis” festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” norisi, kurā, godinot komponistu 75. jubilejā, bija iecerēts Pētera Vaska vijoļkoncerta “Vakara gaismā” pasaules pirmatskaņojums. Jauno koncertu Pēteris Vasks rakstījis Zviedrijā mītošajam britu vijolniekam Hugo Tičati, kurš ir izcils Vaska un citu mūsdienu komponistu mūzikas interprets, un vairākkārt viesojies arī Cēsīs. Atsākoties koncertdzīvei Eiropā, “Vakara gaismā” pirmo reizi Tičati atskaņoja festivālā Stokholmā kopā ar paša veidoto orķestri “O/Modernt”. Latvijā šis nozīmīgais mūzikas notikums būs ceturtdien, 9. septembrī, Koncertzālē “Cēsis”, klātesot pašam komponistam. Vijoļkoncerts izskanēs Hugo Tičati un kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” izpildījumā. Pie diriģenta pults - Normunds Šnē. “Atskaņot Vaska jauno koncertu “Vakara gaismā”, ir spēcīgs pārdzīvojums, kas iemieso gan pārpasaulīgo, gan ikdienišķo. Skaņdarbs mūs reizē ieved brīnišķās pasaules svētlaimībā un, kas ir ne mazāk svarīgi, nostāda arī aci pret aci ar realitāti un cilvēciskajām ciešanām. Tas ir ciklisks ceļojums ar kāpumiem un kritumiem, dzīvību un nāvi,” tā vijolnieks Hugo Tičati.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais