Latvijas Radio 3 – Klasika atklās sezonu ar Alnim Zaķim veltītu programmu

© Publicitātes foto

6. septembrī pulksten 18 Latvijas Radio 1. studijā ar „Mirage Jazz Orchestra” programmu "Mūžs. Alnim Zaķim - 90" Latvijas Radio 3 - Klasika atklās 2021./2022. gada koncertsezonu.

Pirmajā koncertā skanēs Latvijas džeza un populārās mūzikas leģendas Aļņa Zaķa oriģinālkompozīcijas un aranžijas, ko izpildīs dziedātāji Rūta Dūduma-Ķirse, Andris Ērglis un Normunds Rutulis. Programmu vadīs muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, tā būs dzirdama Latvijas Radio 3 - Klasika ēterā un skatāma mājaslapā latvijasradio.lv.

Jaunās sezonas sākumā gaidāmi vēl četri muzikāli daudzveidīgi koncerti, kuros uzstāsies grupa „Arcandella”, saksofonu kvartets „Atomos”, flautiste Dita Krenberga, pianiste Sana Villeruša, čellistes Inga Ozola, Māra Botmane, klavesīniste Ieva Saliete, dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine un flautiste Maija Kļaviņa. “Latvijas Radio 3 - Klasika rīkotos koncertus raksturo žanriska un stilistiska daudzveidība - šoruden skanēs gan pirmatskaņojumi un latviešu komponistu klasika, gan džeza un pasaules tautu mūzika, kā arī baroka pērles programmā “Hendelis un laikabiedri”, kas 19. decembrī tiešraidē no Rīgas būs dzirdama visā Eiropā,” stāstīja producente Anna Veismane.

Programma “Mūžs. Alnim Zaķim - 90” godinās leģendāro un ilggadējo Latvijas Radio bigbenda vadītāju, diriģentu, komponistu un aranžētāju, izcilo vijolnieku Alni Zaķi, kurš, pārvaldot arī saksofonu un klarneti, bija neaizstājams Rīgas estrādes orķestra skanējumā. Alnis Zaķis ne tikai instrumentēja vissarežģītākās džeza partitūras, bet arī iestudēja orķestra programmas, strādāja ar solistiem, vokālo ansambli. Aļņa Zaķa radošais mantojums ir liels - vairāk nekā 60 dziesmu, ap simts instrumentālu skaņdarbu, ap 1000 aranžējumu, piedalīšanās vairāku filmu mūzikas ieskaņošanā, kā arī neskaitāmi koncerti un ieraksti radio mūža garumā. Kaut arī savulaik Alnis Zaķis bija ļoti pazīstama personība, viņa muzikālais mantojums mūsdienās nebūt nav tik plaši zināms, tādēļ īpaši nozīmīgi ir tie koncerti, kuros skan nu jau par klasiku kļuvušās viņa instrumentālās kompozīcijas, skaņdarbu aranžējumi un dziesmas, jo tieši šī mūzika ir veidojusi Latvijas populārās un džeza mūzikas tradīciju.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais