Septembrī risināsies jau septītais festivāls “Čello Cēsis”

© Publicitātes foto

No 18. – 26. septembrim Koncertzāle “Cēsis” aicina uz jau septīto starptautisko festivālu “Čello Cēsis”, kas šogad klausītājus pārsteigs ar festivālam īpaši veidotām programmām plašā muzikālo žanru spektrā, bet ar vienojošu elementu – čellu.

Festivāls “Čello Cēsis” tiks atklāts 18. septembrī, bet turpināsies nedēļas nogalē no 24. līdz 26. septembrim. Cēsīs pulcēsies mūziķi no Argentīnas, Lielbritānijas, Itālijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas un, protams, Latvijas, lai kopā ar klausītājiem svinētu patiesus čellmūzikas svētkus. “Laiks, kuru esam pārdzīvojuši, tagad prasa jaunas, nepieredzētas un spēcīgas emocijas. Šī gada festivāls klausītājiem liks noskaņoties uz intensīvu, piesātinātu, kolorītu māksliniecisko pieteikumu, daudzveidīgu čellmūzikas spektru un tekstūru. To veidos čellisti ar spēcīgu un neordināru personību, mūziķi - interpreti, performatori, inovatori, radītāji un eksperimentētāji, mākslinieki, kuru skatiens raugās tālu pāri iespējamām un neiespējamām mūzikas robežām. Mūzikas žanri un skaņas meklējumi būs dažādi, bet festivāla vienojošais elements ir Mūziķis, tā radošais spēks, kas pārvarējis šo grūto laiku un spējis radīt ko jaunu un nebijušu, klausītājiem festivāla koncertos sniedzot svaigu mūzikas pieredzi un arī pa kādam negaidītam skaniskam atradumam,” šī gada “Čello Cēsis” programmu raksturo koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Ik gadu “Čello Cēsis” festivāla programmās tiek iekļauti skaņdarbi, kas iezīmē citādus čella kā mūzikas instrumenta skaniskos meklējumus un formas. Šogad tam veltīts vakars 18. septembrī, “Čello Cēsis Ambient”, kas trīs “setos”, trīs programmās atspoguļos dažādus mūzikas žanrus un virzienus, iezīmējot ikreiz citādu čellmūzikas skaņu telpu. Savā ziņā šis koncerts turpinās Koncertzāles “Cēsis” pastāvīgā repertuāra ciklu “Ambiente skatuve”, kas gadu gaitā jau piesaistījusi uzticamu klausītāju loku.

“Čello Cēsis Ambient” vakaru atklās viena no Cēsu koncertzāles šī gada rezidences māksliniecēm, čelliste Margarita Balanas, kura piedāvās jaunu programmu “1920”, kuras koncepts radīts sadarbībā ar skotu komponisti Lūsiju Trīčeri - tajā būs iekļauts jaundarbs “Portāli”, kas tiek rakstīts īpaši festivālam Cēsīs. Turpinājumā uzstāsies britu komponists un mūzikas producents Toms Adams, kā arī argentīniešu izcelsmes Berlīnē dzīvojošais čellists Sebastjans Plano, kuri pārstāvēs minimālisma virzienu. Savukārt vakara noslēgumā uzstāsies poļu čelliste un komponiste Resina un viņas projekts “Pēdas” (“Traces”) čellam un sitaminstrumentiem, kas papildināts ar elektroniku un video mākslas elementiem, radot neordināru skanējumu un klausītājiem sniedzot unikālu mūzikas uztveres pieredzi, pārkāpjot tradicionālās skaņu telpas robežas.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais