RECENZIJA: Veronika Reinika, Lauris Reiniks “Ričijs Rū rīko koncertu”

© Publicitātes foto

Klāt septembris, kad nospiedoši lielākajai daļai latvju zemes iedzīvotāju nāksies pārorientēties uz domāšanu caur bērnu un/vai skolēnu skatu punktu – vai nu pašiem jādodas skolā, vai nu kāds uz to jāsūta.

Paši, paši mazākie paliks mājās vai dosies uz bērnudārziem, kas atkal maina sadzīves ikdienu veselai rindai apkārtējo. Iespējams, joprojām palikt ģimeniskiem zināmā mērā varētu līdzēt šis negaidītais albumiņš, ko vasaras izskaņā sarūpējusi “Izdevniecība MicRec” un Reiniku ģimene. ““Ričijs Rū rīko koncertu” ir jauna, krāsaina un interaktīva dzejoļu un krāsojamā grāmata, kas papildināta ar 11 dziesmu un to instrumentālo pavadījumu albumu. Šis projekts ir īsts Reiniku ģimenes lolojums. Bērnu dzejoļu autore ir vecmamma Veronika Reinika, tos par dziesmām pārvērtis mūziķis Lauris Reiniks, bet visa projekta idejas autore ir Rūta Reinika-Preisa,” informē izdevēji.

“Šķirstot senāk izdotos vecmāmiņas dzejoļu krājumus, man radās vēlme tiem piešķirt jaunu elpu. Iedzīvināt tos gan vizuālā, gan muzikālā formā, lai mazajam dēliņam Ričardam atstātu jauku ģimenes piemiņu un mums ikdienā būtu ko lasīt, klausīties un dziedāt. Es vēlējos radīt grāmatiņu ar ilustrācijām, kādas bija manā bērnībā - sirsnīgas, mīļas un ar saprotamiem tēliem. Māksliniece Guna Miķelsone brīnišķīgi šo sajūtu uztvēra un radīja visus tēlus. Šķiet, ka muzikāli arī uzķērām pareizo stīgu. Jau no pirmās dziesmas, ko Lauris man atsūtīja, Ričiņš nebeidza prasīt, lai uzlieku vēlreiz un vēlreiz. No sirds ticu, ka esam radījuši kaut ko tādu, kas būs noderīgs katrā ģimenē, kurā aug zinātkāri, radoši un mūziku mīloši bērni,” stāsta Rūta, kura pati arī piedalījusies pāris dziesmu ierakstā kā soliste.

Grāmata “Ričijs Rū rīko koncertu” ir interaktīva - katra tās lappuse ir papildināta ar QR kodu, kuru noskenējot dzejolis “atdzīvojas”, ļaujot ielūkoties un noklausīties lācēna Ričija Rū piedzīvojumos, īpaši sagatavotās dzejoļu videoversijās kanālā “YouTube”. Grāmatā ir iekļautas arī krāsojamās lapas un kompaktdisks ar dziesmām un to pavadījumiem. “Man bija liels un patīkams izaicinājums komponēt dziesmas tieši bērniem, viņi ir visprasīgākā un godīgākā auditorija. Nekad agrāk to nebiju darījis. Man galvenais bija, lai patīk Rūtas puikam Ričardam. Viņš ir galvenais iemesls visam projektam. Un priecājos, ka viņam tiešām patīk un prasa, lai spēlē vēl un vēl. Ticu, ka arī visiem citiem Latvijas bērniem iepatiksies mūsu lācēns Ričijs Rū un viņa draugi, un drīz visi kopā varēsim dziedāt šīs dziesmas koncertos,” saka Lauris. Kaut kad gada nogalē tas tiešām būšot iespējams, jo Reiniki ar jaunradīto lāču jaunekli grasās doties tūrē pa latvju pilsētām.

PAR. Par bērniem domātiem albumiem pieaugušie recenzijas neraksta, bet šoreiz gribējās popularizēt Rūtas ideju, kas nudien ir slavējama - bieži vien bērniem tiek radīts kaut kas, ko par pilnvērtīgu un kvalitatīvu saukt nekādi nevar, bet šis galīgi nav tas gadījums. Rūta esot pat teikusi, ka šis ir pirmais Laura albums, kurā viņai patīk pilnīgi visas dziesmas - viņai kā māsai (un mammai) labāk redzams, taču Reiniks ir debitējis kā nenoliedzami teicams bērnu dziesmu autors. Turklāt tās droši var klausīties arī vecāki (piemēram, lipīgo “Ričijs Rū ar ģitāru”), jo instrumentālā ziņā tās ir nostrādātas tieši tā, kā to “visprasīgākā un godīgākā auditorija” ir pelnījusi. Tā nu ģimenes visas kopā vakaros varēs klausīties, kā tur īsti gāja vārnai modes skatē, kāpēc sēnei viena kāja, zaķim - četras, bet skudrai - sešas, par ko priecājās vardes, kas pārsteidza kurmi utt. Vēl “Māmiņas dziesma” - ļoti skaista šūpuļdziesma. Bērniem noteikti patiks, turklāt viņus priecēs arī visi minētie bonusi, kas nāk klāt grāmatai.

PRET. Ieteikums vecākiem: ja bērns sadomā skatīties dziesmas “Ričijs Rū ar ģitāru” videoklipu, ejiet uz virtuvi pagatavot sev tēju. Skatīties, kā “Sirds sadeg neparasti” autors cenšas iejusties bērnu izklaidētāju tēlā - tas skats nav domāts cilvēkiem ar vājiem nerviem…

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais