RECENZIJA: Edavārdi “Echo”

© Publicitātes foto

1. septembris būs liela diena reperim Edavārdi (īstajā vārdā Eduards Gorbunovs) – kultūras un izklaides centrā “Hanzas perons” notiks viņa solo lielkoncerts.

Uz to mūziķis būs bruņojies ar dažādām novitātēm, jo maijā nāca klajā viņa lielalbums “Ekosistēmas”, bet burtiski nupat arī minialbums jeb EP “Echo”. Šis miniizdevums ir kā papildinājums vai turpinājums “Ekosistēmām” - te iekļauti remiksi dziesmām “Buramvārdi” un “Kusties līdzi”, kuros piedalās kolēģi xantikvariāts, Steps un Ozols, kā arī tās dziesmas, kuras neietilpa “Ekosistēmās”. Par ierakstu un skaņas apstrādi parūpējies rolands če, bet par mini albuma noformējumu - Terēze Strādniece un Maija Kuzņecova. “Rakstot dziesmas “Ekosistēmām”, daudzos skaņdarbos es savā galvā dzirdēju potenciālo viesu vokālus, bet, ņemot vērā, ka šis bija mans pirmais solo albums četru gadu laikā, es paņēmu lielāko daļu nastas uz sevi. Tagad, kad tas ir izdarīts, var taisīt “afterparty” un kopā ar kolēģiem izveidot jaunas versijas dziesmām, kā arī atrādīt to, kas palicis neizmantots,” stāsta Edavārdi. Jāpiebilst, ka “Ekosistēmas” mūzikas straumēšanas vietnē “Spotify” sasniegušas vairāk kā 200 000 klausījumu - diezgan vērā ņemams skaitlis.

PAR. “Ekosistēmas” ir drošs kandidāts uz Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balva “Zelta mikrofons” hiphopa nominācijā, tāpēc bija interesanti paklausīties, kas tad palicis aiz šī albuma borta vai kā izklausās dziesmas, kurām Eduards nolēmis dot arī citādāku skanējumu. “Kusties līdzi” bija labi padevies arī oriģinālajā versijā, bet remiksa versijā ar Ozolu un Stepu tas vispār “norauj ķiveri”. Netop īsti skaidrs, kāpēc aiz lielalbuma borta tika atstāta “Sūdzība”, kas ir teicams gabals ar izteiksmīgu un hiphopam atbilstošu tekstu.

PRET. Tādas dziesmas kā “Pirmās pasaules problēma” un it īpaši “Free Britney” varēja neiekļaut ne tikai “Ekosistēmās”, bet arī “Echo”, atstājot tās uz raritāšu un B-pušu albumu, kas varētu tikt izdots tad, kad Edavārdi būs “platīnots” mākslinieks vismaz šeit, Latvijā.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais