Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Cypress Hill “Cypress Hill”

© Publicitātes foto

Atzīmējot leģendārās hiphopa apvienības “Cypress Hill” viņu slavenā debijas albuma 30 gadu jubileju, “Legacy Recordings”, kas pārstāv katalogu divīziju “Sony Music Entertainment”, izdevuši papildinātu šī diska versiju.

Grupas vārdā nosauktais albums veidoja hiphopa vēsturi, tajā pašā laikā padarot grupas revolucionāro skanējumu par etalonu vēl vairākām paaudzēm arī pēc tam. Oriģināli izdots 1991. gada 13. augustā, albums “Cypress Hill” izveidoja tā saucamā “west coast” jeb rietumu krasta hiphopa imidžu, skanējumu un attieksmi, kļūstot par nenoliedzamu spēku popkultūrā. Visas dziesmas producējis DJ Muggs, ieraksta procesā pārvēršot “Cypress Hill” no grupas, kas atskaņo smagu un agresīvu hiphopu, līdz apvienībai, kas tolaik bija dzirdama radio stacijās no viena Amerikas krasta līdz otram, sākot no mazpilsētas sociālajiem centriem līdz atzītu universitāšu kopmītnēm. Šis multiplatīnotais albums padarīja “Cypress Hill” par vienu no pirmajām hiphopa grupām, kas sasniegušas tik augstus komerciālos rezultātus.

Jāatgādina, ka “Cypress Hill” izveidoti 1988. gadā un pastāv vēl joprojām. Grupas diskogrāfijā atzīmēti deviņi studijas albumi, no kuriem pēdējais - “Elephants On Acid” - tika izdots 2018. gadā. Pirms tam gan bija pamatīga pauze, jo “Rise Up” datēts ar 2010. gadu, taču diez vai šīs pauzes dēļ “Elephants On Acid” bija pirmais šīs grupas studijas lieldarbs, kas netika pat Amerikas Top 100 (tikai 120. vieta). Šobrīd ir jauna repa cienītāju paaudze ar jauniem varoņiem, “Cypress Hill” to hierarhijā vairs nav vietas. Taču paspēlēt uz nostaļģiju raisošām jūtām - kāpēc gan ne?! Jāpiebilst, ka līdzās debijas albuma atkārtotai izdošanai grupa izziņojusi arī jauna animācijas mūzikas video dziesmai “Pigs” klajā laišanu - tas gaidāms 18. augustā. Un vēl - par godu minētajai jubilejai, izveidota mājaslapa, kas atspoguļo grupas karjeru ar interaktīvu laika joslu, kas ved fanus cauri grupas vēsturei, dodot iespēju ieskatīties veiksmēs, statistikās, apbalvojumos un svarīgākajos momentos.

PAR. Dziesmu “Pigs” ar tās trāpīgo tekstu vienmēr bijis patīkami atsaukt atmiņā. Turklāt albuma “Cypress Hill” papildinātajā versijā tā ieskaņota arī spāņu versijā. Šis būs kā mācību materiāls jaunajai hiphopa paaudzei, lai tā tehnoloģiski modernizētā skaņu versijā dzirdētu saknes, no kurām ir cēlies reps.

PRET. “Beastie Boys”, “Run DMC”, nu arī “Cypress Hill” - nesanāks šīm apvienībām ne ar kādiem paņēmieniem uzrāpties atpakaļ repa slavas virsotnēs, jo hiphopa vilciens šobrīd ir aizskrējis tālu, tālu, šīm grupām vairs neaizsniedzamā attālumā.