RECENZIJA: Billie Eilish “Happier Than Ever”

© Publicitātes foto

Šā brīža “karstākās” jaunās zvaigznes Billijas Ailišas vārds komentārus sen neprasa: jau gadiem esot uz lielās skatuves un izdodot virknēm singlu un albumu, viņa tikusi pie sava noturīga fanu pūļa un iekarojusi pasaules slavas virsotnes.

Noticējāt? Patiesībā losandželosietei Billijai Ailišai Pairetai Bērdai O’Konelai (tāds ir viņas pilnais vārds) decembrī paliks tikai 20 gadu, un “Happier Than Ever” ir tikai otrais apdāvinātās meitenes studijas albums. Taču pārējais gan taisnība - Billijas Ailišas vārds tiešām komentārus vairs neprasa. Jāatgādina, ka viņas debijas albums “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” (2019) uzrāva dziedātāju teju visu topu virsotnēs, kļūstot par gada pārdotāko albumu, savukārt hits “Bad Guy” tika atzīts par Gada dziesmu pat pēc “Grammy” balvu pasniedzēju domām (kopumā Billija Ailiša tika pie pieciem prestižajiem patafoniem). Skaidrs, ka arī jaunais albums uzleca praktiski visu topu pirmajās vietās, bet mūzikas kritiķu vērtējumos saņēma četras (“Rolling Stone”) vai pat visas piecas (“NME”) zvaigznes. Kopumā 16 dziesmas, kuras, tāpat kā debijas darbā, Billija rakstījusi kopā ar savu 24 gadus jauno brāli Fineasu O’Konelu, kurš ir arī šī ripuļa producents.

PAR. Ieturēts un gaumīgs elektropops ar jauniešiem neraksturīgi dziļiem tekstiem - lai gan tos caurstrāvo sāpes un vientulība, Billija Ailiša tomēr “nolēmusi nepiekrist viņai uzspiestajai jukušās Amerikas jaunākās māsas lomai” (citāts no “Rolling Stone”). Kā šī jauniete to dabū gatavu, grūti pat paskaidrot, taču viņas albums rada cieņu un gribas to noklausīties vēl, lai arī nekā sensacionāla tajā it kā nav. Daudzkrāsainība, dažādu stilu mikslis (pat bosanova, dziesmā “Billie Bossa Nova” - starp citu, tās kaverversiju sociālajos tīklos nupat palaidusi mūsu pašu Patrisha), mētāšanās no viena grāvja otrā, kas it kā nav labi, taču šajā gadījumā - tas netraucē! Labākie gabali - radiostacijās gana izskanējušais “Your Power”, “pofigistiskais” “Lost Cause”, jokainais “NDA”, Ailišai tipiskais “Therefore I Am”, “narkomāniskais” elektropops “Oxytocin”, pulsējošais “Goldwing”, smeldzīgais “Everybody Dies” un “grūvīgais” “Happier Than Ever”. Ieteicams paskatīties Billijas Ailišas videoklipus, tad viņas vēstījums būs vēl skaidrāks.

PRET. Pirms “Happier Than Ever” klausīšanās nepieciešams labi izgulēties, citādi līdz albuma beigām var arī netikt. Joprojām grūti aprast ar Ailišas savdabīgo dziedāšanas stilu. Piemēram, albumu ievadošajā dziesmā “Getting Older” tas liek domāt, ka šī acīmredzami būs pēdējā dziesma viņas mūžā, jo ar pēdējo tās skaņu dziedātāja vienkārši izlaidīs garu… Lai piespiestu sevi mīlēt Ailišas jaunāko albumu, nepieciešams diezgan ilgs laiks.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais