Pianists Dainis Tenis prezentē video un gatavojas unikālam koncertam Kuldīgā

© Publicitātes foto

Pianists Dainis Tenis publicējis mūzikas-mākslas video, kas tapis “Klavins Piano” klavieru ražotnē. 20. augustā Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā, dzīvajā izpildījumā uz klavierbūvētāja Dāvida Kļaviņa “Una Corda” klavierēm, publikai tiks atskaņoti skaņdarbi no pianista topošā albuma “Decoder”.

Mūziķa Daiņa Teņa un pasaulē labi zināmā klavierbūvētāja Dāvida Kļaviņa radošā sadarbība salīdzinoši nejauši aizsākās šī gada pavasarī, un nu ir rezultējusies mūzikas video, kas tapis “Klavins Piano” klavieru darbnīcā, Dainim uz unikālajām “Una Corda M189” klavierēm atskaņojot savu jaundarbu “Walls”. “Pirmo reizi ciemojoties Kuldīgas Kaļķu ielas kvartālā, man radās Francijas provinces sajūta, kas muzikāli asociējas ar valsi. Nevis tādu valsi, ko dejo augstmaņu sarīkojumos, vai pretēji - zaļumballēs, bet gan klusu un intīmu skaņu šarmantas mazpilsētas ieliņās. Tādējādi es vēlējos nojaukt tradicionālus pieņēmumus par valša žanru,” stāsta Dainis.

Dainis Tenis ir pazīstams kā pianists, kurš ērti jūtas, atrodoties uz robežas starp klasisko un neakadēmisko mūziku. Kopš Latvijas Mūzikas akadēmijas absolvēšanas viņš darbojies gan kā pianists-solists, gan kā instrumentālās grupas “Dagamba” dalībnieks. Šobrīd tapšanas stadijā ir Daiņa pirmais soloalbums “Decoder”, kurā mūziķis apvienojis sev tuvus trīs mūzikas žanrus - klasisko, ambiento un elektronisko mūziku. Jauno albumu un pianista satikšanos ar “Una Corda” klavierēm klātienē būs iespējams piedzīvot 20. augustā Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā.

Dāvids Kļaviņš stāsta: "Kopš uzsākām klavierbūvi Kuldīgā, esmu gandarīts par ievērojamu dzīves un darba kvalitātes kāpumu. Starp īpaši iepriecinošiem momentiem ir iespēja, klātienē iepazīties un sadarboties ar Latvijas pianistiem. Tā arī sapazināmies ar Daini Teni, viņam spontāni patika mūsu ražotās klavieres, tāpat kā mani dziļi iespaidoja Daiņa izcilā, radošā klavierspēles meistarība. Esmu ļoti pateicīgs un priecīgs par dažāda veida radošiem projektiem, kādus ar Daini esam ieskicējuši, attīstot sadarbību un iespēju, kopēji veicināt skaistās Kuldīgas pilsētas kultūrvides bagātināšanu.”

“Una Corda” klavieres ir būvētas pēc principa “viena stīga uz vienu noti” un ir absolūti unikāls mūzikas instruments, kas kopš 2020. gada septembra, kad uzņēmums “Klavins Piano” savu darbnīcu pārcēla no Ungārijas uz Kuldīgu, tiek būvēts Latvijā. “Una Corda”, tāpat kā pasaulē labi zināmie Dāvida Kļaviņa vertikālie flīģeļi, tiek izgatavoti pēc īpaša pasūtījuma, un viena instrumenta būvniecība ilgst aptuveni gadu.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais