RECENZIJA: Sestā jūdze “Upe”

© Publicitātes foto

Par pārsteigumu saviem cienītājiem parūpējusies viena no visu laiku labākajām un titulētākajām latviešu kantrī muzikas grupām “Sestā jūdze”, kas nupat laidusi klajā jaunu studijas albumu ar 14 jaunām un iepriekš nepublicētām dziesmām.

Tāpat grupa jau ir piesēdusi zemajā startā, gatavojoties savas jubilejas koncerttūres atsākšanai. Iepriekšējais grupas studijas albums “Kalendārs” tika izdots pirms tāliem 13 (!) gadiem - 2008. gadā, bet vēl pirms tam, 2016. gadā, grupa laida klajā savu labāko dziesmu izlasi.

Albumu producējis “Sestās jūdzes” līderis un visu dziesmu mūzikas autors Agris Gedrovičs kopā ar ģitāristu Jāni Misiņu. Ierakstījis un miksējis - Gints Stankevičs. Kopumā albumā iekļautas 16 dziesmas stundas garumā, tostarp jaunajam ripulim pievienoti divi gabali, kuri līdz šim nav publicēti, taču jau guvuši atzinību - “Pieci soļi, nedēļa vai mūžs” un tituldziesma “Upe”. Arī emocionālā “Vectēvs”, kura jau guvusi nedalītu atzinību grupas 20 gadu jubilejas koncertos, kas šobrīd atkal atsākušies. Tuvākie no tiem gaidāmi 13. augustā Rojas kultūras centrā, 19. augustā Mārupes Kultūras namā, 21. augustā Ilūkstes kultūras un mākslas centrā, 29. augustā Aglonas Kultūras centrā un 4. septembrī Pļaviņu kultūras namā.

PAR. Albuma pirmais gabals “Kas zin, kā būs” nudien ir pārsteigums, it īpaši tāds tas būs “Sestās jūdzes” uzticamākajiem faniem - roķīgas ģitāras, ass un precīzs bungu ritms ar piesitienu teju “ZZ Top” garā. Pārējais albumā iekļautais skaņu materiāls gan ir “Sestās jūdzes” ierastajā variantā, un tas nemaz nav slikti, jo šī grupa vienmēr bijusi viena no klausāmākajām tajā latvju mūzikas nišā, ko pieņemts apzīmēt ar šlāgeri - arī teksti tai nav netīkami. “Sestās jūdzes” cienītājiem noteikti patiks tādas dziesmas kā “Mūsu fotogrāfija” (ja jau iet pie sirds “Vectēvs”), “Mazā upe”, “Tā pati diena, tikai līst”, arī “Atpakaļ pie tevis”, “Atmiņu patafons” un citas. Rezumējot - patiks viss albums. Jāuzteic arī tā dizains, ko veidojis Guntars Petris.

PRET. “Latviešu kantrī” - šādam apzīmējumam varētu piekrist, bet līdz oriģinālajam kantrī “Sestā jūdze” nevelk.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais