Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Uz AB dambja atklāta vērienīga skaņu mākslas instalācija

© Publicitātes foto

No šīs nedēļas līdz pat gada beigām mākslinieka Andra Indāna veidotais papildinātās realitātes skaņdarbs “Sirēnu sala” AB dambi pārvērtīs par neredzamu un skaņas piepildītu koncertzāli. No 135 virtuāliem “skaņas mākoņiem” veidotā instalācija ar mobilās lietotnes palīdzību ikvienam ļaus pārvietoties skaņdarbā un veidot unikālu kompozīcijas attīstības scenāriju.

"Sirēnu sala" ir interaktīva, ar lokatīvo mediju tehnoloģijām realizēta skaņas mākslas instalācija, kura, izmantojot īpaši veidotu mobilo lietotni, ļauj nodoties audiāliem jaunatklājumiem jebkurā diennakts laikā. Instalāciju veido 135 virtuāli “skaņas mākoņi” ar dažādiem rādiusiem, kuri savstarpēji pārklājas un ir telpiski organizēti kopīgā skaņdarbā. Katrā "mākonī" atrodas atsevišķs skaņas elements, kas aktivizējas, klausītajam sasniedzot tā darbības ģeogrāfiskās koordinātas (GPS). Šī skaņas instalācija ir kā "Sirēnu ansamblis", kura atsevišķās balsis klausītājs var samiksēt, tām pietuvojoties vai attālinoties. Realitātē pārvietojoties starp šiem mākoņiem, katra mobilās lietotnes lietotāja maršruts veidos unikālu kompozīcijas attīstības scenāriju, interesentam vienlaikus kļūstot gan par skaņu mākslas instalācijas klausītāju, gan jaunas kompozīcijas līdzautoru. Lejupielādēt aplikāciju bez maksas var šeit: http://www.noass.lv/sirenu-sala.

"Instalācijas pamatā esošais audio materiāls atspoguļo pandēmijas laika transformatīvās sajūtas, kad dzirdamu un nedzirdamu sirēnu pavadījumā trauksmes stāvoklis bija konstanta parādība. Sirēnu tēls ir ne tikai kā burtiska atsauce uz brīdinājuma un trauksmes signālu ierīcēm, bet tēlaini atsaucas arī uz Homēra "Odisejā" aprakstītajām mitoloģiskajām sirēnām, kuras ar savām skaistajām balsīm vilināja ceļotājus nāvē," skaidro idejas autori.

Skaņdarba „Sirēnu sala” autors Andris Indāns jeb Andžonis ar mūziku un skaņu eksperimentiem nodarbojas jau kopš 80. gadu beigām. Andžoņa pazīstamākais elektroniskās mūzikas projekts ir "Gas Of Latvia", vēl viņš darbojies arī grupās "First Latvians On Mars", "Antarktīda", "Kartāga" u.c. Andris Indāns ir mūzikas autors vairākām teātra izrādēm, filmām, video mākslas projektiem, performancēm un skaņas instalācijām. Starp citu, šī nav pirmā reize, kad Indāns pievērsies "Sirēnu salas" tēmai - 1996. gadā grupa “Kartāga” izdevusi kaseti ar šādu nosaukumu.