Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: “Tavas Māsas Nāsis” “Šķidrais”

© Publicitātes foto

Laiks skrien ātri – jau pagājuši divi gadi kopš grupas ar kolorīto nosaukumu “Tavas Māsas Nāsis” iepriekšējā izdevuma ar ne mazāk kolorīto nosaukumu “Kad tu *irsi (?)” klajā nākšanas, lai gan šķita, ka tas noticis nupat, nupat.

Pa šo laiku mainījies gan grupas skanējums, gan arī tās sastāvs - tagad “nāsis” personificē nevis trio vai kvartets, bet pat seši mūziķi: Emīls “Pops” Koļesņikovs (vokāls, ģitāra); Didzis Kikusts (ģitāra, bekvokāls), Melisa Votinova (bass), Pūķis (bungas, bekvokāls); Makars Koļesņiks (trompete) un Lashara (trombons). Ja iepriekš grupa ir sevi dēvējusi par “garāž-loha” trio, tad tagad garāžā tā vairs īsti neietilpst - citāts no pēdējā treka “pieņem, ka tas ir smieklīgi” vislabāk raksturojot visa albuma saturu. “Skaņdarbos grupa mēģina ar nenopietniem, brīžiem jokainiem līdzekļiem runāt par nopietnām un visiem pazīstamām tēmām, tādām kā atkarība no neveselīgas pārtikas, apģērba izvēle atbilstoši laika apstākļiem, nepareizi ēdiena ieradumi un problēmas, kuras tie var izraisīt utt. “Šķidrais” ir kokteilis, kurā ietilpst žanri sākot ar pop-panku un ska dziesmās “Pepsis”, “4 Akordi UTPP” un “Dēlis”, turpinot ar disko un “doom” metālu dziesmā "Kas notika tramvajā, tas paliks tramvajā (feat. Podruga)” un beidzot ar džezu un anekdoti,” informē paši “māšu nāši” vai kā viņus tur. Atminoties to “sviestu”, kādu šie dauzoņas dzina par savu iepriekšējo albumu, ieteikums ir uzreiz svītrot šo vēstījumu no nopietni uztveramo domu bloknota… Kopumā desmit garadarbi, ieskaitot stulbo zvanu kādam trijos naktī ar lūgumu izstāstīt anekdoti, kas iesāk albumu, kā arī sazvanītā vēl stulbāko anekdoti šī visa noslēgumā.

PAR. “Tavas Māsas Nāsis” jau ir krietni apbružājušās koncertos, līdz ar to arī albumā apkopotais skaņu materiāls grupai sanācis vērā ņemamāks nekā tā priekšteči - ar šādā stilā ieturētām dziesmām “TMN” varētu labi iedomāties, iesildām pašmāju pankroka klasiķus “PND”. No dziesmām interesantākās ir roķīgais “Antistriptīzs”, defekācijas procesu apdziedošā “Dejot” (par to, kā kādam deju vakara apmeklēšanas vietā nākas palikt mājās uz poda) un kārtīgais “ska punk” gabals “4 Akordi UTPP”, bet pāri visam ir kretīniski nopietnā “Ķemeru ķēms”. Andergraundistiem patiks.

PRET. “Pieņem, ka tas ir smieklīgi” - nu, nav tas smieklīgi, lielākoties tas ir primitīvi un pat stulbi! Par dziesmu "Kas notika tramvajā, tas paliks tramvajā” vispār negribas izteikties, turklāt cenzēto vārdu klāstā nemaz arī nav nekā tāda, ar ko šo raksturot…