RECENZIJA: Billy F. Gibbons “Hardware”

© Publicitātes foto

Laikam vajadzētu būt pilnīgā muzikālajā mucā augušam un pa Latvijas Radio 2 spundi barotam, lai nekad mūžā nebūtu dzirdēts burtu salikums “ZZ Top”.

Tāpat droši vien jebkuram būs zināms, ka šai grupai ir saistība ar rokmūziku, taču laikam pats zināmākais - tajā spēlē varen bārdaini vīri. Nu lūk, un viens no šiem bārdaiņiem ir grupas vokālists un ģitārists Billijs Gibons, īstajā vārdā Viljams Frederiks Gibons. Jau ilgāku laiku no “ZZ Top” nometnes jaunas ziņas nebija dzirdētas, tāpēc Gibona soloplate bija iemesls apraudzīties internetā, kas par viņiem zināms. Visi trīs dzīvi un veseli, tiesa, Dastijam Hilam un Frenkijam Bērdam ir jau 72 gadi, bet Billijam Gibonam - 71. Arī 1969. gadā izveidotā “blues & boogie rock” trijotne “ZZ Top” oficiāli joprojām pastāv, turklāt pirms pāris gadiem Hils intervijā kaut ko prātojis par pēc skaita sešpadsmitā grupas studijas albuma izdošanu - pēdējais “ZZ Top” albums “La Futura” nāca klajā 2012. gadā. Savukārt Gibons neko neprāto, bet dara - “Hardware” ir jau trešais viņa soloalbums, kas seko “Perfectamundo” (2015) un “The Big Bad Blues” (2018). Britu salās un it īpaši Vācijā jaunais albums guvis labus panākumus (attiecīgi iekļūšana Top 20 un ceturtā pozīcija), bet dzimtajā Amerikā gan nav atradis dzirdīgas ausis (nav ticis pat “Billboard” Top 100). Mūzikas kritiķi bārdainim nav bijuši diez ko labvēlīgi, tomēr kopumā nav arī metuši milzu akmeņus viņa dārziņā. No tā neko nevar izsecināt, jāvērtē vien pašiem.

PAR. Pēc “Hardware” noklausīšanās tā arī netop skaidrs, kāpēc Billijs Gibons šādu plati izdevis kā soloalbumu - tas labi iederētos arī “ZZ Top” repertuārā, varbūt vienīgi ir mazliet vairāk tendēts uz blūzroku. Lai gan - arī “boogie rock” tajā ir sava vieta. No otras puses - kāpēc gan dalīties ar vēl kādu un gaidīt, kad šis vēl kāds paveiks savus ierakstu darbus, ja visu vari izdarīt pats?! “My Lucky Card”, “She’s On Fire”, “More-More-More”, arī “West Coast Junkie” un “Spanish Fly” - šīs ir “Hardware” Top 5 dziesmas apskatnieka vērtējumā.

PRET. Ja kāds grib pārliecināties par teiciena “viena darvas pile var sabojāt veselu mucu medus” patiesumu, ieteicams noklausīties dziesmu “Hey Baby, Que Paso” - ārprāts, kāds štrunts! Protams, līdz “ZZ Top” zelta laikmeta darbiem Gibona albumam ir kā rāpus līdz tuvākajai tekilas bodei, taču arī no visas “ZZ Top” trijotnes tāpat sen nekas superīgs nav dzirdēts. Un arī vairs netiks dzirdēts [nekas superīgs], tie laiki ir garām uz neatgriešanos.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais