RECENZIJA: Tom Odell “monsters”

© Publicitātes foto

“Brit Awards” un “Ivor Novello” balvu ieguvējs, dziesmu autors un vairākkārtēju platīna statusa ierakstu ieguvējs, mūzikas topu iekarojušais Toms Odels izdevis savu pēc skaita ceturto studijas garadarbu, kura tapšanas laikā mūziķis šoreiz bija vairāk pievērsties savu iekšējo dēmonu apkarošanai, nekā brīvam un radošam darbam pie jaunajām dziesmām.

Šī britu mūziķa vārds latvju mūzikas mīļotājiem noteikti nav svešs - pāris reizes viņš ar koncertiem uzstājies arī pie mums. Pēc grūta perioda, kas saistījās ar Toma garīgo veselību (piedzīvots hronisks stresa sindroms) un aizēnoja lielāko daļu 2018. un 2019. gada, Odels beidzot no tā izkļuvis, terapijai izmantojot dziesmu rakstīšanu. “Es sajutu, ka mans hroniskais stress kļūst aizvien traucējošāks un bīstamāks man pašam,” atzīst Odels. Kādu rītu pieceļoties, viņš sapratis, ka vairs nespēj radīt jaunu mūziku, un ka kaut kam ir jāmainās. Atgriežoties no albuma “Jubilie Road” tūres un ierakstu darbiem, Odels taisnā ceļā devies uz savu vecāku māju un lēnām atkopies, līdz atkal atguvis spējas kaut ko radīt. Ja stilistiski, tad Odela jaunā mīlestība ir elektroniska popmūzika, kas apvienota ar viņa ritmu vadīto, melanholisko skaņu režiju - vislabāk to raksturo dziesma “over you yet”. Kopumā albumā ir 16 skaņdarbi.

PAR. Simpātisks dziedājums, vieglas un netraucējošās popdziesmas. No albumā iekļautā skaņu materiāla pirmām kārtām gribētos izcelt dziesmu “numb” (jā, tieši tā - ar mazo burtu, arī šo puisi ķēris pēdējā laikā modē iegājušais mazo burtiņu sindroms!), bet kā nākošās rangā varētu būt jau minētā “over you yet”, “lose you again”, smeldzīgā “country star” un ar nelielu piespiešanos arī “monster v.2”.

PRET. Nekādas milzu emocijas šis albums neizraisa, turklāt ne par visām Odela dziesmām var teikt, ka tās ir “netraucējošas” - piemēram, āža balsī ieblētā “Fighting Fire With Fire” var novest līdz baltkvēlei un gludekļa (vai kā cita, kas pa rokai) mešanai CD atskaņotāja virzienā. Un te ir vēl vairāki tādi gabali.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais