Osokina Brīvības festivāls pārsteigs ar daudzveidīgu programmu

© Publicitātes foto

No 7. līdz 11. jūlijam Rīgā norisināsies otrais “Osokina Brīvības festivāls @152”, kura laikā gandrīz nedēļas garumā deviņos koncertos ar īpašām un arī itin pārsteidzošām programmām uzstāsies dažādi latviešu mākslinieki.

Festivāla “Osokina Brīvības festivāls @152” atklāšanas koncerts būs jau šīs trešdienas, 7. jūlija, vakarā - izskanēs klaviermūzikas programma, kuru izpildīs pats Andrejs Osokins, bet koncerta īpašā viešņa būs latviešu mecosoprāns Ieva Parša. Programmā būs vācu romantisma daudzveidība klaviermūzikā, skanēs Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Franča Šūberta, Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa izcilākie skaņdarbi. “Brīvība - tas šobrīd ir svarīgs vārds un ne jau tāpēc, ka blakus ir Brīvības iela,” pasākuma rīkošanas vietā Klavieru salonā Brīvības ielā 152 notiekošajā preses konferencē norādīja pianists Andrejs Osokins. Šis salons saglabāts kā festivāla norises vieta arī tāpēc, ka tam piemīt intīma un izsmalcināta gaisotne, kas līdzinās 19. gadsimta aristokrātu saloniem, kuros spēlēja tā laika slavenākie komponisti. Šādu gaisotni vēlas uzburt arī Osokins un viņa radošā komanda.

8. jūlijā izskanēs Denisa Paškeviča elektro akustiskās mūzikas projekts TEN KA ar programmu “sonic geometry: structures, patterns and forms”, savukārt vakarā būs Andreja Osokina solokoncerts, kas veltīts vācu romantisma klaviermūzikai. 9. maijs būs Andreja dzīvesbiedres, šarmanti neprātīgās (un neprātīgi šarmantās) dziedātājas Katrīnas Gupalo diena: pirmajā koncertā skanēs viņas solo programma ar Imanta Kalniņa un pašas dziedātājas sacerēto mūziku balsij un klavierēm (tiek solīti arī vairāki pirmatskaņojumi), bet uzreiz pēc tam skaistāko mūziklu un kino mūziku Katrīna izpildīs kopā ar Andreju Osokinu. Šajā koncertā būs dzirdami Laizas Minelli, Merilinas Monro, Edītes Piafas, Odrijas Hepbernas, Elvisa Preslija, Džordža Geršvina un citu mūziķu darbi. “Man ir šausmīgs prieks, ka tas viss notiks, lai gan tas [sarīkot šādu festivālu] ir arī ārkārtīgi sarežģīti - katrs paspertais solis nāk pretī ar simt dažādiem sarežģījumiem,” atzina Katrīna.

Savukārt sestdien, 10. jūlijā, pirmo reizi skatītāju iemīļotais aktieris Ģirts Krūmiņš satiksies ar Andreju Osokinu koncertizrādē, kas būs veltījums izcilām 20. gadsimta personībām mūzikā - emocionāli piesātinātā Marinas Cvetajevas un Velgas Kriles dzeja mijiedarbosies ar Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmaņinova, Sergeja Prokofjeva, Pētera Čaikovska, Jāņa Mediņa un Lūcijas Garūtas skaņdarbiem. Jāpiebilst, ka Cvetajevas dzeja tiks lasīta oriģinālvalodā. Šī koncertizrāde izskanēs divos koncertos.

Festivāla noslēguma dienu 11. jūlijā ieskandinās vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte ar kamermūzikas koncertu “Sievietes - komponistes”. Abas mūziķes vieno spēcīgs, temperamentīgs un reizē ārkārtīgi smalks radošais gars, kā arī ciešas saiknes ar Parīzes mūzikas dzīvi. Mākslinieces ar šo programmu iecerējušas iepazīstināt Rīgas (un ne tikai) publiku ar dažādu žanru Latvijas un Eiropas sieviešu - komponistu skaņdarbiem, kas tapuši vairāk kā pusotra gadsimta garumā, “tā piedāvājot lielu stilistisku un emocionālu daudzveidību”. Savukārt vakara koncertā tautas un oriģinālmūzikas programmu izpildīs virtuozie ģitāristi Rihards Lībietis un Gints Smukais, kuriem pievienosies Katrīna Gupalo, kā arī komponists un ambientās mūzikas meistars Raimonds Tiguls. Par viņa nodomiem šajā programmā precīzi informēts vismaz pirmdien vēl nebija pat pats Rihards Lībietis, taču - galvenais tajā būs pašu ģitāristu darbs, jo šie puiši šobrīd ir vieni no spēcīgākajiem jaunākās paaudzes sava amata pratējiem.

“Neskatoties uz to, cik ļoti sarežģīti un pat brīžiem izaicinoši šajā pandēmijas laikā ir organizēt publiskus pasākumus, kuriem jāatbilst tik daudz dažādām prasībām un ierobežojumiem, arī šogad esam izvēlējušies īstenot šo festivālu,” tā Andrejs Osokins. “Mēs to darām, jo mums ir ārkārtīgi svarīgi radīt iespēju gan pašiem, gan citiem brīnišķīgiem mūziķiem satikties ar klausītājiem klātienē, sajust skatītāju emocijas un īsta koncerta saviļņojumu.” Jāpiebilst, ka festivāla laikā plānoti divu veidu koncerti: visi būs pieejami klausītājiem ar derīgu Covid-19 izslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu, bet trīs koncerti paredzēti arī tiem, kuri varēs uzrādīt negatīvu kovidtestu.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais