RECENZIJA: Garbage “No Gods No Masters”

© Publicitātes foto

Harizmātiskā skotiete Šērlija Mensone ar “Garbage” kārtējo reizi atgādinājuši par sevi ar jaunu albumu – iepriekšējais (“Strange Little Birds”) tika izdots pirms pieciem gadiem.

Šī spēcīgā amerikāņu grupa ar koncertiem pāris reizes pabijusi arī pie mums - 2012. gadā koncertzālē “Palladium” un pirms pieciem gadiem festivālā “Kubana” Lucavsalā. Grupa izveidota 1994. gadā Medisonas pilsētā ASV, un klausītājiem pazīstama ar tādiem superhitiem kā “I’m Only Happy When It Rains”, “Stupid Girl”, “Push It”, “Cherry Lips (Go Baby Go!)” un “The World Is Not Enough”. Pašlaik šīs rokbrigādes kontā ir septiņi studijas albumi, tās sastāvs joprojām nav mainījies - bez Šērlijas grupas rindās ir ģitārists Stīvs Markers, basists Djūks Eriksons un bundzinieks Braiens Deivids Vigs, kurš šovindustrijas aprindās labāk pazīstams kā Bačs Vigs. Šīs četrotnes dzimšanas gados labāk neskatīties, citādi sajutīsieties nāvīgi veci: izrādās, ka mūžam jaunajai Šērlijai ir jau 54, Markeram - 62, Bačam - 65, bet Eriksonam - pat visi 70 gadi! “No Gods No Masters” rakstīts 2018. gadā, pilnībā pabeigts kādas piecas dienas pirms kultūras dzīves lokdauna un tad uz pusotru gadu “iesaldēts”. Šērlija: “Taču es redzu, ka tas, par ko mēs centāmies runāt jau tad, joprojām nav zaudējis aktualitāti. Pat vairāk - šobrīd par to sākts runāt ar jaunu spēku. Šīs tēmas ir seksisms, ksenofobija, apkārtējās vides problēmas. Ne velti mēs centāmies rakstīt par lietām, kuras būs aktuālas gadsimtu griezumā.” Jāpiebilst, ka jaunā plate tiek dēvēta par pašu politizētāko “Garbage” vēsturē, taču tas skar tekstu tematiku - no muzikālā viedokļa tas joprojām ir “Garbage”.

PAR. Tādas dziesmas kā “The Men Who Rule The World” un it īpaši “The Creeps” droši liekamas “Garbage” zelta fondā, tāpat par gana labām jāatzīst arī elektronizētās “Wolves” un “Godhead”, kā arī “No Gods No Masters”. Albuma standarta variants piedāvā 11 dziesmas, bet vēl ir arī “deluxe” versija ar papildu astoņiem gabaliem, un noteikti ieteicama tieši šī versija, kas satur vairākas pērles. Piemēram, kopā ar pankroka grupas “The Distillers” vokālisti Brodiju Dalli ieskaņoto “Girls Talk” (meitenes te “sarunājas” teju vai Merlina Mensona cienīgos balss toņos), Patijas Smitas dziesmas “Because The Night” kaveru (kopā ar grupu “Screaming Females”), kopā ar Braienu Obēru no alternatīvā roka grupas “Silversun Pickups” ierakstīto “The Chemicals”, kā arī vienkārši teicamo “Time Will Destroy Everything”.

PRET. Dažos mūzikas izdevumos minēts, ka “No Gods No Masters” ir spēcīgākais “Garbage” albums kopš leģendārā “Version 2.0.” laikiem - par to pat varētu diskutēt, ja vien jaunajā albumā līdzās teicamiem gabaliem nebūtu arī dažādas draņķības (piemēram, “Waiting For God”, “A Woman Destroyed”, “Anonymous XXX”). Šērlijas izvēlētā tekstu tematika lielās devās arī sāk krist uz nerviem.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais