RECENZIJA: Edavārdi “Ekosistēmas”

© Publicitātes foto

Latvju hiphopa mākslinieku albumu apskates nedēļu (tā kaut kā sanācis) gribētos noslēgt ar Edavārdi (īstajā vārdā Eduards Gorbunovs) – šis puisis uz to nopietnāko nolēmis prezentēt sevi, savu tēlu un savu mūziku.

Reizē ar jaunā albuma izdošanu Edavārdi piedāvā klausītājiem arī jaunu vizuālo identitāti un pašam savu apģērbu līniju, kas radīta par godu jaunajam albumam, kā arī atjaunotu mājas lapu. Tajā ir iespējams noklausīties arī visus viņa albumus, sākot no 2007. gadā klajā laistā debijas izdevuma “Ej ellē” līdz pat “Īstas acis”, kas savu digitālo dienasgaismu ieraudzīja 2017. gada martā. Protams, arī “Ekosistēmas”.

Pie “Ekosistēmu” ieraksta un skaņas apstrādes darbojies Edavārdi kolēģis rolands če studijā “Full Clip”, tāpat ierakstu darbi risinājušies studijā “DDA” un pie anša Berģos. Albuma īpašie viesi ir ansis un Ralfs Eilands (viņš dzirdams pat divās kompozīcijās), ar ģitāras skaņām padalījies arī “Very Cool People” līderis Elvijs Grafcovs, bet dziesmā “Tagad un šeit” basu iespēlēja Toms Kursītis. "Veidojot "Ekosistēmas", es gribēju radīt albumu un dziesmas, kuras klausītāju ausīs varētu skanēt ilgāk par pāris mēnešiem. Es nevaru sagaidīt, kad varēšu izpildīt šos skaņdarbus koncertos, lai sajustu klausītāju enerģiju un atgriezenisko saiti. Pāris draugi, kuri dzirdēja “Ekosistēmas” pirms izdošanas, teica, ka šis ir mans labākais albums,” intrigu uzkurina Edavārdi. “Šajā albumā katra dziesma ir kā atsevišķa “ekosistēma”, kura var pastāvēt gan atsevišķi, gan kopā, veidojot veselu pasauli. Autors jaunajā albumā mēģina ietvert dažādo - "Ekosistēmās" ir gan humors, gan klasiski “reprezenti”, gan dziesmas, kas liek aizdomāties.”

PAR. Šīs dziesmas tiešām “klausītāju ausīs varētu skanēt ilgāk par pāris mēnešiem” - “Ekosistēmas” ir nopietns pretendents uz Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu “Zelta mikrofons” hiphopa albumu nominācijā, lai gan gads vēl tikai pusē. Labākā dziesma, šķiet, ir kopā ar ansi ierakstītā “Ye Boi” (ironiskais “viss ir d***ā, par to visi repo šodien”, taču te viss teksts ir uz pieci ar krustu), noteikti atzīmējamas ir arī kopā ar Ralfiņu sarakstītās dziesmas “Pavēro zvaigznes” un “Varam daudz”, tāpat arī anša cienīgā tempā un Prusax agresivitātē bērtā “Kusties līdzi”, cienījamā “Nekad neliek vilties”, smieklīgā “Cel glāzi” un vēl vairākas dziesmas. Ir labs!

PRET. Mazliet pārsteidz dziesmu secība - “Daudz laba” drīzāk iederētos kā albuma noslēdzošais, nevis ievadošais gabals. Iespējams, ka Edavārdi savos tekstos pārāk daudz piesauc pagātni, bet - tikai iespējams, ka pārāk daudz.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais