Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Raimonds Pauls, Ance Krauze “Sasala jūrīna”

© Publicitātes foto

Jāņos vērojams muzikālais fenomens, kad pat pieredzējuši rokeri neiebilst, ja fonā skan šlāgerīši, jo tas it kā šiem svētkiem piedienas: kāda LTV svētku programma, Latvijas Radio 2 sarūpētās melodijas, varbūt arī kāds tautisks albums – tas viss derēs.

Šajos Jāņos droši vien daudzviet (īpaši Kurzemē) skanēs albums “Sasala jūrīna”, jo Raimonds Pauls - tā nenoliedzami ir kvalitāte. “Laikā, kad pandēmijas visvairāk skartā nozare, koncerti un izrādes, atradās pilnīgā dīkstāvē, mūziķu radošais gars izpaudās ierakstu studijās. Tā pie sava jaunā albuma ticis arī Maestro Raimonds Pauls un kolorītā kurzemniece, dziedātāja Ance Krauze, ierakstot un izdodot albumu “Sasala jūrīna”, kurā apkopotas enerģiskās un skanīgās suitu dziesmas jaunās Maestro apdarēs,” informē izdevēji no kompānijas “MicRec”.

“Tautasdziesmas,kuras šeit dziedu ar Raimonda Paula neatkārtojamo skatījumu, ir jauns ceļš savas tautas garamantu apzināšanai. Lai arī kurā novadā dzīvoja teicēja, lai arī kad un kurš dziesmas pierakstīja, tās ir mūsu kopējais mantojums. Veidojot šo albumu, gribu pateikt lielu paldies savai bijušajai mūzikas skolas skolotājai Dacei Nastevičai - muzikoloģei, savas jomas profesionālei, no kuras savāktā, bagātīgā suitu dziesmu pūra tikai smelt un smelt. Pateicoties Dacei, jau no bērnības, dziedot suitu ziņģes, jūtos kā zivs ūdenī,” tā Ance Krauze un piemetina: “Es jūtos lepna un pagodināta, ka tieši mana dzimtā novada tautasdziesmas savām apdarēm izvēlējās Raimonds Pauls. Lai Jums lāb’ patīk mūs’ a’ Maestro māksl’, noklausās pār’ reiz’ un droš’ ziņģā līdz’!”

Ierakstā piedalījušies Ance Krauze (balss) un Raimonds Pauls (klavieres), kā arī Artis Orubs (bungas), Oskars Sproģis (basģitāra), Gints Stankevičs un Raimonds Macats (taustiņi), Edvīns Ozols (bass). Albumu ierakstījis, miksējis un māsterējis Gints Stankevičs (“Factory Sounds Studio”). “Suitu pusē ir pierakstīts milzīgs daudzums garo, sižetisko dziesmu, kuras te sauc par ziņģēm - pretstatā teicamajām dziesmām, ko folkloras pētnieki sauc par burdona dziedājumu. Kādreiz lielā dziesmu zinātāja no suitiem Veronika Porziņģe teica - “Mana dziesma! Kā gribu, tā dziedu!”,” rezumē Ance.

PAR. Kad Ance Krauze kopā ar Maestro prezentēja šo albumu Latvijas Televīzijas “Rīta Panorāmas” āra studijā, bija skaidrs, ka dziedātājai nemaz mikrofonu - viņas skaļo un pārliecinošo balsi droši vien dzirdēja ne tikai Zaķusalas ēkas apakšējos stāvos, bet pat kaimiņos esošajā Lucavsalā… Vareni dzied. Turklāt šajā gadījumā arī pa lietu, jo kurai gan vēl, ja ne “21. gadsimta suitu sievai” Ancei dziedāt sava novada dziesmas! Ir interesanti, etnomūzikas cienītājiem izglītojoši, citiem - labu garastāvokli radoši. Un, cita starpā, Raimonds Pauls ne visos gadījumos ir šlāgeris tā klasiskajā izpratnē.

PRET. Cerams, ka ar šo albumu Jāņos saskarties tomēr nenāksies. Un arī pēc tam ne…