VIDEO: “Jauno Jāņu orķestris” Nītaures mežos nofilmē pie dabas vilinošu klipu

© Publicitātes foto

Jaunfolka grupa “Jauno Jāņu orķestris” vasaras atmodā izdevusi jaunu dziesmu “Div’ svecītes” ar oriģinālu mūziku un dainu vārdiem. Līdz ar jauno skaņdarbu grupa publicējusi arī tā videoklipu.

“Jauno Jāņu orķestra” dziesmas “Div’ svecītes” mūzikas autors ir Juris Kaukulis, aranžējums - “JJO” mūziķi, video ideja - Aija un Juris Kaukuļi. Dziesma ir lieliem darbiem iedvesmojoša, bet klips ir vēl pacilājošāks, turklāt tajā netrūkst arī pasmaidīt liekošu kadru, piemēram, kā bundzinieks Artis Orubs ar savu milzīgo instrumentu brien cauri kādai egļu brikšņai, bet taustiņnieks Kaspars Tobis laivelē “Mališ” airējas pa nelielu slapjuma pleķīti (tas esot neliels meža ezeriņš bez nosaukuma). Klipa doma nolasās itin viegli - pēc pandēmijas beidzot visi atkal var satikties vismaz dabas ieskauti, līdz ar to viss notiek pilnīgi dabiskā atmosfērā, savukārt dziesmas vārdi ir pārpasaulīgi, bez atsauksmēm un alu, sieru, līgošanu un Jāņiem. Neskatoties uz to, kopumā šo varētu pasludināt par Jāņu klipu Nr. 1 - pēc noskaņām pašu atbilstošāku no tiem, ko šogad izdevies skatīt.

“Dziesmas ideja auga jau kopš pagājušā gada vasaras saulgriežiem, kad nebija iespējas uzstāties, un, kā ierasts, kopā muzicējot, baudīt vasaras burvību, dzīvestību un muzicēšanas prieku. Nav noslēpums, ka pēdējā laikā satikšanos daudziem no mums aizstāja iešana dabā - daba kalpojusi gan par dziednīcu, gan svētnīcu, gan - arī darbavietu un sarunu biedru. Šī pieredze dabiski kondensējusies dziesmā, sapludinot pārpasaulīgus tautasdziesmu vārdus un mūsu mūziku. “Div’ svecītes” ir kā sapnis, kurā arī 21. gadsimtā iespējams sastapt mītiskus tēlus, mums tik pazīstamās latviešu dievības, kas palīdz tiem, kas apmaldījušies, palīdz meklētājiem atrast zaudēto un - arī vienam otru. Lai gan dziesmas ieraksts tapa vairākās solo sesijās, tā bija iespēja sastapties arī mums pašiem - mūzikā un daudzbalsu dziedājumā. Videoklipā fiksēta grupas pirmā satikšanās pēc ilgāka laika - brīvā dabā, skaistajos Nītaures puses mežos (starp citu, Jura sievas Aijas dzimtas mantojumā - S.V.), vasaras atmodā, un iemieso arī kopā būšanas, dziedāšanas un muzicēšanas prieku,” stāsta “JJO” līderis Juris Kaukulis.

Jāatgādina, ka grupa “Jauno Jāņu orķestris” izveidota 2012. gadā, vasaras saulgriežos, un kopš tā laika rada un atskaņo oriģinālkompozīcijas ar dainu vārdiem. Grupā satikušies pazīstami mūziķi no dažādām mūzikas žanriem: “Dzelzs vilks” mūziķi Juris Kaukulis un taustiņnieks Kaspars Tobis, džeza bundzinieks Artis Orubs, tradicionālās mūzikas vijolniece un dziedātāja Ieva Mūrniece, kā arī Latvijas Nacionālās operas orķestra kontrabasists Andris Veinbergs un multiinstrumentālists Valērijs Cīrulis. “JJO” līdz šim izdevuši divus studijas albumus (“Kālabad” (2013), “Ieviņa” (2018)), kā arī skaņu celiņu Rozes Stiebras simtgades animācijas filmai “Saule brauca debesīs” (2018), par ko Juris Kaukulis nominēts balvai “Lielais Kristaps”.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.