Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Baiba “Lighter”

© Publicitātes foto

Elektropopa mūziķe un producente Baiba (pilnā vārdā Baiba Dēķena) pabeigusi darbu pie sava otrā studijas albuma "Lighter", kas tapis sadarbībā ar tiroliešu producentiem CHRS (Kristofs Holcknehts) un Digital Youth (Bendžamins Laingartners).

Jūs neziniet, kas ir Baiba? Nekāds pārteigums. Baiba ir latviešu mūziķe, kura jau vairākus dzīvo Insbrukā, bet vispār ir uzaugusi lauksaimnieku ģimenē Tukuma novadā, Pūres pagastā. Bērnībā viņa sāka apmeklēt Kandavas mūzikas skolu, kur apguva klavierspēli, bet vēlāk pārcēlās uz Liepāju, kur studēja kultūras vadību un ieguva arī maģistra grādu rakstniecībā. Šajā laikā viņa sāka rakstīt savas dziesmas un uzstāties dažādos pasākumos.

2017. gadā Baiba laida klajā debijas albumu “These Storms”, kas tapa sadarbībā ar austriešu producentu Kristofu Holcknehtu. Šajā laikā Baiba uzsāka solomākslinieces un producentes karjeru, arvien tālāk aizvirzoties no saldsērīgās dziedātājas tēla un sākot eksperimentēt elektroniskajā popmūzikā. Tādas kompozīcijas kā “Running”, “Light Inside”, “Touch You Right” un “You Don’t Know Me” atskaņotas radiostacijās daudzviet Eiropā, kā arī aprakstītas mūzikas blogos pat Kanādā un Amerikā. Baibas pirmais singls no otrā albuma “Waiting” tika iekļauts ikdienas rotācijā vienā no lielākajām Austrijas radiostacijām FM4, kā arī nonāca Eiropas Neatkarīgās mūzikas topa (“Official European Independent Music Charts”) pirmajā divdesmitniekā. Protams, visi šie ieraksti CV izklausās daudz skaļāk, nekā ir no svara patiesībā, taču Baibas mērķtiecība nevar nesimpatizēt.

Pie albuma “Lighter” Baiba strādājusi vairākus gadus, viņa ir šī albuma dziesmu autore un arī producente. Lielākā daļa dziesmu ir ierakstītas un producētas nelielā studijiņā, kas iekārtota pašas mūziķes guļamistabā. Albumā apvienotas desmit Baibas dziesmas, kuras tapušas pēdējos gados. Stilistiski “Lighter” ir nekaunīgi tiešs un rotaļīgs elektropops. “Albums ir dinamisks manifests tam, ka skaistums ir atrodams dažādās sajūtu nokrāsās, un ka arī melanholija var būt skaista, ritmiska, izdejojama un izbaudāma,” tā Baiba. Šajā ierakstā viņa eksperimentējot ar skaņām, motīviem un arī dziesmu tekstiem, kas šoreiz ir drosmīgāki nekā viņas iepriekšējos darbos: “Es iemācījos savus pārdzīvojumus un iekšējās cīņas uztvert ar rotaļīgumu un ironiju.” Baiba cer, ka viņas pieredze, kas dzirdama dziesmu tekstos, iedvesmos arī citus būt īstiem un atklātiem pret sevi.

PAR. Albums atstāj negaidīti pārliecinošu un labu iespaidu, arī Baibas balss dotības ir OK. Kvalitatīvi nostrādāts elektropops, kurš brīžiem gan uzkrītoši pārveļas popa lauciņā (piemēram, dziesma “I Believe You”), taču tas nav nekas slikts. Lai arī visas “Lighter” iekļautās kompozīcijas neiekustina, vismaz tādi gabali kā “Let Me Come Home”, “Lighthouse” (hmm, ko gan tā atgādina…?) un it īpaši “Boy From Murcia” (šī vispār ir augstākā klase!) neatstāj vienaldzīgu. Ir vērts noklausīties.

PRET. Panākumu puzlis tiek likts kopā no daudz un dažādiem elementiem, no kuriem viens ir arī netveramā muzikālā un personības harizma. Austrijā dzīvojošai latviešu dziedātājai ar vārdu Baiba jābūt kaut kam īpašam, lai spētu aizkustināt Rietumu un arī latviešu klausītājus, bet - Baibai nekā tāda nav. Lai gan albums nav slikts (tas pat ir labs!), grūti iedomāties, kas Latvijā atnāktu uz Baibas koncertu. Ja nu vienīgi viņa samestos kopā ar citu mūsu “importa produktu”, Nīderlandē dzīvojošo Annnu, taču arī šajā gadījumā Baibai “spīdētu” tikai koncerta iesildītājas statuss.