Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Mārcis Auziņš “Lielā plūsma”

© Publicitātes foto

Viens no latvju jaunākās paaudzes labākajiem ģitāristiem Mārcis Auziņš izdevis trešo solo albumu, kurā apkopota viņa pēdējo trīs gadu laikā tapusī jaunrade – zinot Mārča ražīgumu, pat jāpabrīnās, ka viņam nav pieticis tikai ar trīs mēnešiem…

“Pārdomas par laiku, telpu un esību ir iedvesmojušas mani trešajam solo albumam, kuram dots nosaukums “Lielā plūsma”. Muzikālā materiāla pamatā ir iekšēji rezonējošas sajūtas un atklāsmes par Visuma mūžam mainīgo dabu, neapturamo laika un notikumu ritumu un manu kā cilvēka un mūziķa lomu šinī procesā - Lielajā plūsmā. Ticu, ka mana artava un loma bezgalīgā laika nogrieznī ir muzicēšana, komponēšana un koncertēšana. Mijiedarbībā ar klausītāju tas ir mana spēka, iedvesmas un motivācijas avots, kas nekad neapstāsies un liks atrasties pastāvīgā muzikālas izaugsmes virpulī,” filozofē Mārcis.

Iepriekšējos divos Mārča albumos “Viens” (2016) un “Aizrautība” (2019) aizsāktais muzikālais koncepts palicis nemainīgs - visi skaņdarbi ierakstīti tikai ar viena instrumenta, proti, ģitāras palīdzību, turklāt tieši tādā veidā, kādā tie tiek izpildīti solo koncertos, tā radot īpašu klātesamības sajūtu klausoties albumu arī ierakstā. Par koncertiem runājot, priecīgākā vēsts ir tā, ka tūre “Lielā plūsma” tūlīt ies pilnā sparā, tuvākie koncerti paredzēti 19. jūnijā Mālpils muižā, 2. jūlijā Kalnmuižas pilī, 17. jūlijā “Zeit” Līgatnē, 24. jūlijā Mazmežotnes muižā un 4. augustā Saldus kultūras paviljonā. Koncertprogrammā līdzās albumā iekļautajiem darbiem varēs dzirdēt arī īpaši šai programmai tapušas solo aranžijas skaņdarbiem no tādiem pasaules mūzikas smagsvariem kā “The Beatles”, Džons Lenons un Bobijs Makferins.

PAR. Skaņdarbs “Pilsētas pulss” Mārča koncertos bija dzirdēts jau iepriekš - tā kā dzīvespriecīgā un enerģiskā kompozīcija albumā iekļauta ar otro numuru, nav nepieciešama ilgāka iepazīšanās ar ģitārista jaunāko daiļradi, jo sajūties kā viesībās, uz kurām atnāc, bet kāds sens čoms jau ir priekšā un palīdz iejusties kopējā atmosfērā. Spēlē Mārcis dievīgi, bet tas nav nekāds jaunums. Bez minētā “Pilsētas pulsa” varētu izcelt arī tādas kompozīcijas kā “Ainava ar putniem”, “Ilūzijas”, “Rīta svīta”, “Mazie laimes mirkļi” un it īpaši efektīgo “Izlaušanās”, bet ko nu tur daudz izcelt vai neizcelt - ir vienkārši jāklausās!

PRET. Jau ar albumiem “Viens” un “Aizrautība” tika pārbaudīts, ka Mārci vispirms labāk noklausīties koncertā, kur var skatīt viņa aizrautību un meistarību vaigā, un tikai pēc tam “mūzikas konservos”. Otrādā secībā pie pozitīva rezultāta nonākt ir mazliet grūtāk.