RECENZIJA: Moby "Reprise"

© Publicitātes foto

Elektroniskās mūzikas gigants Mobijs pēdējos piecos gados bijis varen čakls uz jaunu albumu izdošanu, lūk, to saraksts: “Long Ambients 1: Calm. Sleep. (2016), “These Systems Are Failing” (2016), “More Fast Songs About The Apocalypse” (2017), “Everything Was Beautiful And Nothing Hurt” (2018), “Long Ambients 2” (2019), “All Visible Objects” (2020), “Live Ambients – Improvised Recordings Vol. 1” (2020) un tagad arī “Reprise”.

Tie visi ieskaitīti studijas albumu kontā (to Mobijam pavisam ir 19), taču dažādos sastāvos, dažādos projektos un pat dažādos stilos. “Reprise” ir veltīts Mobija daiļrades 30 gadu jubilejai, un tajā iekļautas mūziķa ilgās karjeras laikā izdotās labākās dziesmas - šoreiz akustiskās un orķestra aranžijās. Ierakstā galvenā loma ir “Budapest Art Orchestra”, taču piepulcināta arī virkne pazīstamu viesmūziķu. Kopumā 13 skaņdarbi, sākot no paša pirmā Mobija hita “Go”, kas šoreiz iespēlēts tādā kā reiva manierē.

PAR. Ļoti labi ir padevusies dziesma “Natural Blues” (ar Gregory Porter un Amythyst Kiah), tāpat ārkārtīgi skaista ir “Porcelain” (ar Jim James). Noteikti var ieteikt noklausīties interesanto “God Moving Over The Face Of The Water” versiju kopā ar islandiešu pianistu Vikinguru Olafsonu, kā arī ne mazāk interesanto “Why Does My Heart Feel So Bad” (kopā ar Apollo Jane). Nu un albuma noslēgums - elegantās “The Great Escape” (Nataly Dawn, Alice Skye un Luna Li) un “The Last Day” (Skylar Gray & Darlingside). Pret Mobija daiļradi vienmēr bijusi cieņa, un šis albums ir tieši tāds - cieņu izraisošs.

PRET. Mūzikas kritiķi par “Reprise” nav pauduši lielu sajūsmu - 76 punkti no 100 “Metacritic” rangā absolūti nav Mobija cienīgs rezultāts. Kāds iemesls šādam vērtējumam? Jo orķestra aranžijās savus klasiskos darbus jau izdevuši praktiski visi “stāri”, kuriem vien nav slinkums? “”Reprise” ir pārpildīts ar cienījamām dziesmu aranžijām, taču tas nepiedāvā nekādus pārsteigumus,” raksta “NME”. Nevar nepiekrist. Apskatnieks šo ripuli daļēji klausījās arī tāpēc, lai novērtētu, kā šādā aranžijā izklausīsies superīgais “Lift Me Up”. Nu tā… Protams, labs gabals ir labs gabals jebkādā versijā, tomēr varbūt gar šo dziesmu tomēr nevajadzēja grābāties.

Svarīgākais