RECENZIJA: Lindemann “Live In Moscow”

© Publicitātes foto

Vācu grupas “Rammstein” vokālista Tila Lindemana un zviedru multiinstrumentālista Petera Tagtgrēna (“Pain”, “Hypocrisy”) projekta uzstāšanās Maskavas “VTB Arena” pagājušā gada 15. martā ieraksts – bez cenzūras un bez izskaistinājumiem, 17 pamatīgas kompozīcijas.

Šie divi šovi apkopoti piecos dažādos formātos: disks, dubultplate, DVD, Blue-Ray un īpašs CD+Blue-Ray izdevums, kas papildināts ar iespaidīgu “digibook” ar 40 lappušu biezu bukletu. Jāpiebilst, ka vēl ir arī kāds īpaši īpašais izdevums ar izgaismotu “superdeluxe” kastīšu komplektu, divām maskām ar Lindemana un Tagtgrēna ģīmetnēm uz tām, mākslinieciskām izdrukām un sazin ko vēl, bet šis izdevums visā pasaulē izplatīts tikai 4000 eksemplāru apjomā, tāpēc nav vērts pat skaidrot, cik šāds brīnums varētu maksāt. Koncertniekā apkopotas dziesmas no abiem līdz šim klajā nākušajiem “Lindemann” studijas albumiem - gan angliskā “Skills In Pills” (2015), gan vāciskā “F & M” (2019), kas, neskatoties uz valodas atšķirībām, ļoti labi iet kopā. Vācijā šis albums momentā uzlidoja līdz topa otrajai vietai - zinot vāciešu mīlestību uz savējo mūziku, tas nav nekas pārsteidzošs.

PAR. Pašreizējā saspīlētajā politiskajā situācijā vācieša Tila Lindemana albums ar koncerta Maskavā ierakstu, turklāt vēl ar acīs uzreiz krītošu CD vāciņu - tas ir ļoti drosmīgs solis. “Ladyboy”, “Ich weis es nicht”, “Fish On”, “Allesfresser”, “Knebel”, “Platz Eins”, “Praises Abort”, “Gummi”, “Golden Shower” un citi “Lindemann” industriālie, pie vācu “ordnunga” saucošie gabali kopkorī ar Maskavas koncerta klausītāju pūli, kas dzied no sirds un plaušas netaupot - tas tiešām ir iespaidīgi. Bet “Steh auf” tā visa noslēgumā vispār “norauj jumtu”.

PRET. Ak, kungs, cik “Frau & Mann” ir kaitinošs gabals… Tas, protams, ir absolūti subjektīvs vērtējums, kam nav nekāda sakara ar šīs dziesmas kvalitāti, bet vienalga - pilnīgi tracina…

Izklaide

Līdz 6.oktobrim Latvijas Nacionālajā dabas muzejā ir skatāma "Lielā sēņu izstāde 2024". Šoruden sēņu izstāde pirmoreiz norisināsies, godinot sēņošanas tradīcijas iekļaušanu Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Izstādē sēnes sakārtotas dažādās grupās - ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās.

Svarīgākais