RECENZIJA: Måneskin “Teatro d’ira – Vol. I”

© Publicitātes foto

Pagājušas jau dažas nedēļas kopš itāļu rokgrupas “Måneskin” dziesmas “Zitti e buoni” sensacionālās uzvaras starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā, taču runas ap šiem 20 – 22 gadus vecajiem itāļu jauniešiem joprojām nerimst.

Uz šī popularitātes viļņa interesi raisījusi arī “Måneskin” mūzika, un, skat, “Zitti e buoni” iekļuvusi populārākā mūzikas straumēšanas platformas “Spotify” globālā topa desmitniekā, bet kopumā šī dziesma iekļuvusi 29 valstu topos un 13 no tiem - pirmajā vietā, tostarp arī Latvijā. Šī dziesma ar pirmo numuru iekļauta arī grupas otrajā studijas albumā "Teatro d'ira - Vol. I", kurš pēc uzvaras Eirovīzijā kļuvis par platīna statusa ieguvēju. Albums tika izdots martā, kopumā tajā ir astoņas dziesmas “Måneskin” tipiskajā alternatīvā roka un glemroka manierē. Ja tā pirmā vieta dzimtās Itālijas topā, otrā - Norvēģijā un Nīderlandē, bet ceturtā - Zviedrijā būtu skaidrojama ar Eirovīzijas vilni, tad 71. vieta Apvienotajā Karalistē nudien ir vērā ņemams sasniegums.

Grupa “Måneskin” pastāv no 2015. gada, to izveidojuši četri draugi vēl no vidusskolas laikiem: vokālists Damjāno Dāvids, ģitārists Tomass Radži, basiste Viktorija De Andželisa un bundzinieks Etans Torčio. Šī grupa ar panākumiem piedalījusies vietējā “X Faktorā” (2017. gadā) un pat sensacionāli vinnējusi Sanremo festivālā, tādejādi automātiski kvalificējoties Eirovīzijai. “Måneskin” kontā līdz šim jau bija viens studijas albums - 2018. gadā izdotais “Il ballo della vita”, taču skaidrs, ka uz pašlaik esošā viļņa šie itāļi noteikti tiks daudz tālāk. Un vēl - ja kāds mokās pārdomās, kur “Måneskin” izpildītā mūzika ir iepriekš dzirdēta, tad var parakņāties atmiņu kambaros starp pašu itāļu piesauktajiem savu ietekmju avotiem - “Led Zeppelin”, “The Doors”, “The Rolling Stones”, “Franz Ferdinand”, “Nirvana”, “Radiohead”, Deivids Bovijs un “Fleetwood Mac”, gan jau pa kādam elementam no tā visa atradīsies arī itāļu repertuārā.

PAR. Lai gan "Teatro d'ira - Vol. I" (jeb angliski “Theatre Of Wrath”) tika likts uz atskaņotāja ar milzīgu skepsi, izrādās, ka “Måneskin” nebūt nav tikai viena hita grupa, un albums ir pārsteidzoši sakarīgs. Neskaitot “Zitti e buoni”, noteikti var ieteikt noklausīties arī enerģiskās “Lividi sui gomiti” (šī vispār ir Nr.1!), “I Wanna Be Your Slave” (laba soloģitāras partija) un “In nome del Padre” (te ieskanas pat kaut kas no reproka), varbūt arī “For Your Love”. Ļoti labi sevi visa albuma garumā parāda Radži, protams, savu rokrakstu piedod arī Dāvida asais kā žilete balss tembrs.

PRET. Itāļu valoda ar rokmūziku tomēr nedraudzējas - klausoties, piemēram, dziesmas “La paura del buio” iesākumu, jau šķiet, ka tūlīt sāks dziedāt Al Bano un Romina Pauere vai vismaz “Ricchi e Poveri”… “Måneskin” arī nepiestāv mēģināt pretendēt uz augsto metālmākslu - tādi balādiski gabali kā “Coraline” un “Vent’anni” diez ko neaizrauj.

Izklaide

Līdz 6.oktobrim Latvijas Nacionālajā dabas muzejā ir skatāma "Lielā sēņu izstāde 2024". Šoruden sēņu izstāde pirmoreiz norisināsies, godinot sēņošanas tradīcijas iekļaušanu Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Izstādē sēnes sakārtotas dažādās grupās - ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās.

Svarīgākais