RECENZIJA: Weezer “Van Weezer”

© Publicitātes foto

Vēstot par amerikāņu grupas “Weezer” albumu “OK Human”, jau šā gada februāra sākumā apskatnieks ziņoja arī to, ka minētais ripulis nebūt nav pēdējais šīs komandas 2021. gada plānos – 7. maijs bija pieteiks kā iznākšanas datums jaunam albumam “Van Weezer”.

Divi albumi trīs mēnešos? Jā, jo minētais CD ir klāt! Šajā ripulī “Weezer” savās desmit kompozīcijās pamanījušies iekļaut veselu lēveni no pazīstamu grupu hitu motīviem, piemēram, “I Need Some Of That” ieskanas grupas “Asia” dziesmas “Heat Of The Moment” un “Blue Oyster Cult” dziesmas “(Don’t Fear) The Reaper” elementi, “Beginning Of The End” samanāms kaut kas no “The Logest Time”, ko sacerējis Billijs Džoels, “Sheila Can Do It” esot grupas “Motley Crue” hita “Girls, Girls, Girls” motīvi (tie gan te nav pat jūtami, vienīgi motociklu rūcieni pašā dziesmas sākumā), bet “Blue Dream” ar neapbruņotu ausi var saklausīt Zaka Vailda ģitāras partijas no Ozija Osborna hita “Crazy Train”.

Jāatgādina, ka grupa “Weezer” izveidota 1992. gadā Losandželosā, tās diskogrāfijā ir jau 15 studijas albumi, turklāt arī iepriekš tie izdoti teju vai sērijveidā, piemēram, 2019. gadā klajā nāca divi ripuļi ar trīs mēnešu nobīdi. Ja skatāmies no topu viedokļa, veiksmīgākie ir bijuši albumi “Meladroit” (2002) un “Make Believe” (2005), kas Amerikā iekļuvuši Top 3, taču absolūti visi “Weezer” studijas albumi grozījušies “Billboard” topa pirmajā divdesmitniekā vai tā tiešā tuvumā.

PAR. Iepriekšējais albums nespēja radīt gandrīz nekādu interesi - lielākoties tas bija kaut kas tāds, ko gribētos raksturot ar stilistisko apzīmējumu “baroka pops”. Tāpēc saprotams, ka “Van Weezer” tika likts uz CD atskaņotāja ar lielām šaubām un aizdomām. Patiesībā tas nemaz tur nebūtu nokļuvis, ja ne Rietumu mūzikas apskatnieki, kuri bija šim darbam likuši pat četrarpus zvaigznes no piecām. Bažas izrādījās nepamatotas - “Van Weezer” savam priekštecim tiešām ieliek vienos vārtos. Neko īpaši izcelt gan nevarētu (varbūt vienīgi “1 More Hit”, kas atšķiras no pārējiem), taču šis ir dzīvespriecīgs un stilīgs albums, kas ies pie sirds visiem šādas mūzikas pielūdzējiem. Arī minētie slaveno gabalu iespraudumi kalpo kā papildu bonuss.

PRET. Albums īpašu iedziļināšanos neprasa - parasts poproks ar poppanka elementiem “Weezer” gaumē. Brīžiem tik ļoti parasts, ka pat grūti saprast, vai tiešām konkrētais gabals jau nav bijis iekļauts kādā no šīs grupas iepriekšējiem albumiem.

Izklaide

Līdz 6.oktobrim Latvijas Nacionālajā dabas muzejā ir skatāma "Lielā sēņu izstāde 2024". Šoruden sēņu izstāde pirmoreiz norisināsies, godinot sēņošanas tradīcijas iekļaušanu Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Izstādē sēnes sakārtotas dažādās grupās - ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās.

Svarīgākais