Šovakar Samantai Tīnai cīņa par Eirovīzijas finālu

© Publicitātes foto

Šodien, 20. maijā, pulksten 22 Latvijas Televīzijas (LTV) tiešraidē tiks dots starts Eirovīzijas dziesmu konkursa otrajam pusfinālam, kurā uzstāsies arī Latvijas pārstāve Samanta Tīna ar dziesmu “The Moon Is Rising”. Viņai iekritis 15. kārtas numurs jeb trešais no beigām.

Lai Samanta Tīna kāptu uz Roterdamas skatuves arī Eirovīzijas finālā, kas notiks sestdien, 22. maijā, pulksten 22 (arī to, protams, tiešraidē rādīs LTV1), savā pusfinālā jāiekļūst Top 10. Labās ziņas - pēc aizvadītajiem mēģinājumiem Samantas izredzes iekļūt finālā bukmeikeru vērtējumā ir krietni uzlabojušās, sliktās ziņas - viņa joprojām ir aiz svītras. Šodien vēl uzstāsies pārstāvji no Sanmarīno, Igaunijas, Čehijas, Grieķijas, Austrijas, Polijas, Moldovas, Islandes (šīs valsts delegācijas sastāvā jau Roterdamā konstatēta saslimšana ar Covid-19, tāpēc islandieši tiks vērtēti pēc viņu uzstāšanās 13. maijā ieraksta), Serbijas, Gruzijas, Albānijas, Portugāles, Bulgārijas, Somijas, Šveices un Dānijas.

Trešdien Samanta piedalījās pat divos ģenerālmēģinājumos, no kuriem otro, kas pēc Latvijas laika sākās pulksten 22, vēroja arī starptautiska žūrija, kuras balsojums veidos pusi no šovakar gaidāmā otrā pusfināla rezultātiem. “Viss bija super! Esam priecīgi, gandarīti un gatavi jaudīgam priekšnesumam,” īsi pirms pusnakts, noslēdzoties ģenerālmēģinājumam, sacīja Samanta Tīna. Eirovīzijas konkursu klātienē atļauts vērot ne tikai akreditētajiem medijiem, bet arī ierobežotam skaitam skatītāju, savukārt neklātienē dalībnieku uzstāšanos tiešraidē vērtēja starptautiska žūrija, kurā ietilpst pieci mūzikas industrijas profesionāļi no katras dalībvalsts. Katra žūrijas locekļa individuālais balsojums veido kopējo punktu skaitu, ko dalībvalstu žūrijas piešķir dziesmām - sākot no 12 punktiem par 1. vietu pusfinālā un beidzot ar 1 punktu desmitajai vietai žūrijas vērtējumā. Lai saglabātu intrigu, žūrijas balsojums publiski parasti tiek atklāts tikai pēc konkursa fināla.

Jāpiebilst, ka jau pēc pirmajiem mēģinājumiem Roterdamas “Ahoy” arēnā mūsējie pauda prieku par visu tur notiekošo. “Pirms otrā mēģinājuma biju nedaudz uztraukusies par to, ka pirmajā mēģinājumā viss bija tik superīgi, ka otrajā gan jau kaut kas noies šķērsām. Taču centos tam neļauties un, manuprāt, šajā mēģinājumā bija vēl labāk, jo tā vairs nebija pirmā reize uz skatuves, mēs jutāmies drošāk, zinājām, ko gaidīt un ko izdarīt labāk. Esmu absolūtā sajūsmā par savas komandas darbu, par savām meitenēm, par mūsu delegācijas darbu un Eirovīzijas komandas darbu. Nevaru jau sagaidīt nākamo reizi, kad atkal varēšu kāpt ar “The Moon Is Rising” uz šīs skatuves,” pēc mēģinājuma atklāja Samanta.

TV priekšnesuma režijas konsultants Juris Matuzelis jeb Pepe stāstīja, ka lielākā daļa priekšdarbu bija paveikta jau Rīgā, un galvenais uzdevums Roterdamā bija pārliecināties, lai priekšnesums tiktu veiksmīgi adaptēts lielajai skatuvei kā iecerēts. “Pirmajā mēģinājumā veicām uzlabojumus, Eirovīzijas komanda bija ļoti pretimnākoša un atbalstoša, tāpēc otrajā mēģinājumā atlika tikai pieslīpēt nianses. Arī dienās starp mēģinājumiem darbs turpinājās - tika analizēts nofilmētā mēģinājuma kadru plāns, gaismas, specefekti un skaņa, lai nākamajā mēģinājumā tupinātu pilnveidot priekšnesumu.” Jāpiebilst, ka priekšnesuma laikā uz skatuves kopā ar Samantu būs arī bekvokālistes Kitija Blūma, Una Daniela Aizgale un Paula Saija.

Kopumā šogad Eirovīzijā piedalās 39 dalībvalstis. Pirmais pusfināls noslēdzās jau otrdien, finālā iekļuva Lietuva, Krievija, Zviedrija, Kipra, Norvēģija, Beļģija, Izraēla, Azerbaidžāna, Ukraina un Malta. Finālā ar garantēto biļeti jau iekļuvis arī tā saucamais “EBU lielais piecinieks” jeb Francija, Itālija, Vācija, Spānija un Lielbritānija, kā arī organizatoru valsts Nīderlande. Pagaidām par galvenajiem konkursa favorītiem tiek sauktas Itālija, Francija un Malta, bet pēc pirmā pusfināla strauji cēlušās Ukrainas akcijas.

Izklaide

Līdz 6.oktobrim Latvijas Nacionālajā dabas muzejā ir skatāma "Lielā sēņu izstāde 2024". Šoruden sēņu izstāde pirmoreiz norisināsies, godinot sēņošanas tradīcijas iekļaušanu Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Izstādē sēnes sakārtotas dažādās grupās - ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās.

Svarīgākais